Connexxion wil concessie Brabant niet uitvoeren

maandag 16 oktober 2006
timer 2 min

Provincie Noord-Brabant en de vervoersbedrijven Connexxion en Hermes stappen naar de rechter. De provincie spant een kort geding aan tegen de vervoersbedrijven omdat zij weigeren hun vervoersconcessie per 10 december uit te voeren. De vervoersbedrijven vragen de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven om een schorsing van hun concessieverplichtingen. Het struikelblok betreft een fout in de financiële aanbieding van Connexxion die door de provincie niet is herzien en de vervoersmaatschappijen een groot verlies kunnen opleveren.

Connexxion en Hermes hebben na een openbare aanbesteding op 27 juni concessies voor het busvervoer in Brabant gegund gekregen. De vervoersbedrijven hebben volgens de provincie geheel onverwacht aangegeven dat zij geen onverkorte uitvoering geven aan de concessies. Het college van Gedeputeerde Staten acht dit onaanvaardbaar. Reden waarom nu een rechtszaak wordt aangespannen om op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid te krijgen. Woordvoeder Herman Opmeer van Connexxion verklaart dat de vervoersbedrijven vlak voor de gunningbeslissing ontdekten dat er een verschrijving in de aanbieding was geslopen. Het betreft de korting op de dienstregelingsuren die Connexxion voorstelt bij meerwerk gedurende de concessieperiode. ‘Deze korting is op te vatten als een factor, terwijl er een percentage was bedoeld’, aldus Opmeer. ‘We hebben dat per fax op tijd doorgegeven. Maar er is geen gehoor aan gegeven. Nu heeft de provincie onze korting inderdaad omschreven met een factor in plaats van een percentage.’ Connexxion en Hermes hebben direct na de gunning bezwaar aangetekend. De afgelopen maanden zijn er besprekingen met de provincie geweest die tot niets hebben geleid. Zolang er onduidelijkheid bestaat over de financiële voorwaarden, vinden beide vervoerders het onverantwoord honderden werknemers van BBA over te nemen en tientallen miljoenen euro's in nieuw materieel te investeren. Het uitvoeren van deze offerte kan potentieel leiden tot een verlies van tientallen miljoenen euro's, aldus Connexxion. Hoewel het onduidelijk is op welke wijze het vervoer in Brabant moet worden uitgevoerd hangende de juridische procedure, heeft Connexxion de provincie wel alle medewerking toegezegd om vervoer zeker te stellen na 10 december.



verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.