Consortium geselecteerd voor Proef Betaald Rijden Amsterdam

dinsdag 27 oktober 2009
timer 2 min

De opdracht voor de techniek voor de Proef Betaald Rijden Amsterdam is dinsdag 27 oktober gegund aan een consortium onder leiding van ARS T&TT. Via de Proef krijgen autorijders alternatieven aangeboden voor het rijden in de spits zoals rijden op andere tijden en/of met andere vormen van vervoer.

De Proef maakt deel uit van het maatregelenpakket van de Taskforce Ontspits waarmee bedrijfsleven en overheden de bereikbaarheid van de regio Amsterdam willen verbeteren.

Het consortium bestaat uit het Nederlandse bedrijf ARS Traffic & Transport Technology BV en het Oostenrijkse bedrijf Efkon AG. Beide hebben ruime ervaring op het gebied van mobiliteitsprojecten. Voor de Proef Betaald Rijden leveren ze de kastjes die de deelnemers in de auto krijgen. Via de kastjes worden kilometers en tijdstippen geregistreerd.

 

De deelnemers aan de Proef ontvangen een maandelijkse vergoeding. Vervolgens gaan ze per kilometer betalen. Wie zijn auto laat staan,vooral tijdens de spits, kan geld verdienen. Het consortium regelt de afrekening met deelnemers, verzorgt een webportal en servicedesk voor

deelnemers en levert informatie voor de evaluatie van de Proef.

 

De keus is op het consortium gevallen na een aanbestedingsprocedure die in mei van start ging. Selectiecriteria waren naast prijs en kwaliteit onder andere de aanvullende diensten waarover de vrijwillige deelnemers straks kunnen beschikken. Zo krijgen de deelnemers gepersonaliseerde reisinformatie, ook tijdens de reis. Zij kunnen die informatie via uiteenlopende media ontvangen zoals PC, mobiel, smartphone en Traffic Radio. Daarbij worden tekstberichten zoals sms vanwege de verkeersveiligheid omgezet in gesproken berichten.

 

De Proef loopt vooruit op de kilometerprijs zoals die voor heel Nederland over enkele jaren wordt ingevoerd. De volgende stap in de Proef is de bekendmaking van de tarieven, de bedragen die deelnemers per kilometer gaan betalen. Die bedragen zijn binnenkort bekend. Dan kan ook de werving van deelnemers van start gaan. Naar verwachting rijden de eerste deelnemers aan de Proef voorjaar 2010 rond. De komende maanden wordt de bijbehorende techniek verder ontwikkeld en getest.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Ondertekening contract door vrnl drs. R.F. Venderbosch,directeur van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer gemeenteAmsterdam; M. Staudinger van Efkon AG en dr. J.H. Linssen algemeendirecteur van ARS Traffic & Transport Technology.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.