Corruptieschandaal teistert tramproject in Nice

maandag 17 oktober 2005
timer 3 min

In 2004 is in Nice, hoofdstad van de Côte d’Azur met de hoogste autodichtheid van heel Frankrijk, een begin gemaakt met de aanleg van een tramlijn. Maar, nu bekend is geworden dat er fraude is gepleegd in samenhang met dit project - koren op de molen voor de vele tegenstanders van openbaar vervoer in stad - is het nog maar de vraag of en wanneer de tram er komt.

Nice staat op z’n kop. Door de aanleg van de tramlijn zijn veel straten en boulevards opgebroken en de middenstand ziet haar omzet teruglopen. Het draagvlak voor de tramlijn brokkelt dan ook langzaam af. Daarbij komt het nieuws dat er is geknoeid met het tramproject. De firma Thales erkent publiekelijk dat zij 90.000 euro smeergeld heeft betaald om het contract binnen te halen voor het voeren van de bouwdirectie, die toezicht houdt op het honderdtal onderaannemers dat is betrokken bij de aanleg van tramlijn 1 in Nice. Deze onthulling kwam van de nieuwe topmanager van Thales, die in zijn bedrijf schoon schip wilde maken.
Enkele uren na de bekendmaking werd een hoge ambtenaar van de gemeente Nice gearresteerd, een persoonlijke vriend en partijgenoot van de burgemeester. Ook werd een oud-directeur van Thales opgepakt. Dit riep herinneringen op aan 2003, toen de hoogste ambtenaar van Nice een celstraf van vijf jaar kreeg wegens het aannemen van steekpenningen voor een aantal projecten, waaronder een nieuw stadion. Deze projecten werden gestaakt. Ook toen is overwogen te stoppen met het tramproject. Dit werd uiteindelijk als enig groot gemeentelijk project gehandhaafd, mede door toedoen van de burgemeester, die de onmisbaarheid van een tram op vrije baan onderstreepte in zijn door files geteisterde stad. Voor een metro is Nice totaal ongeschikt, omdat de bebouwing te extensief is, de ondergrond te instabiel is en de heuvels te steil.
Na 2003 leek in Nice de rust weergekeerd en is met bliksemvaart de aanleg van lijn 1 ter hand genomen. Deze moet begin 2007 rijden, omdat er in de loop van dat jaar gemeenteverkiezingen zijn. Met een efficiënte tramlijn, die de kwaliteit van leven in Nice bevordert, hoopt de burgemeester de kans op herverkiezing te vergroten. Na herverkiezing wil de burgemeester zich sterk maken voor de aanleg van meer tramlijnen.

Maatregelen
Nadat het corruptieschandaal bekend werd, liet de burgemeester zijn tanden zien. Hij kondigde aan dat het contract met Thales wordt verbroken. Vijftien extern te rekruteren ingenieurs zouden op korte termijn aan het tramproject worden toegevoegd om de continuïteit te waarborgen, zo beloofde hij. Om de relatie met de burgerij te verbeteren, kondigde hij de benoeming van vier wijkmanagers aan, die ieder verantwoordelijk worden voor ongeveer twee kilometer trambaan. Zij moeten uitleg geven over omleidingen, schadevergoedingen regelen voor gedupeerde winkeliers en zorgdragen voor draagvlak voor de nog altijd heftig omstreden tramlijn 1.
Het tramproject in Nice is het eerste van de vijftien Franse tramprojecten sinds 1985 dat wordt geplaagd door corruptie en afbrokkelend draagvlak. De kritiek duurt voort en winkeliers blijven stopzetting van de aanleg eisen. Dit terwijl drie jaar geleden blijkens een opiniepeiling nog 80 procent van de bevolking van Nice voorstander was van aanleg van de tram.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.