CrossWind consortium bouwt subsidieloos windpark op zee

donderdag 30 juli 2020

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op zee bouwen en exploiteren, op de Noordzee. Het windpark wordt onderdeel van het windenergiegebied Hollandse Kust en gaat ruim 750 megawatt aan energie leveren. Samen met de andere twee windparken op zee kan dan in 2023 voor 16% van de totale Nederlandse energiebehoefte worden voorzien door middel van windstroom.

-
Windenergie op zee. Beeld: Rijksoverheid

Hollandse Kust ligt op achttien kilometer van de kust van Noord-Holland. Op het park komen 69 windturbines met elk een vermogen van 11 megawatt. De turbines staan gemiddeld op een kilometer uit elkaar. TenneT zorgt voor de verbinding tussen het windpark en het vasteland. 

Tussen de turbines is voldoende ruimte voor ander gebruik. Onder water is het bij het windpark - na aanleg - juist rustiger, wat weer gunstig is voor het ontstaan van nieuw zeeleven. Op dit moment staat er voor circa 1000 megawatt aan windparken op zee, eind 2020 is dit toegenomen tot 2500 megawatt, met als doelstelling om in 2023 bijna 5000 megawatt uit windparken op zee te kunnen genereren. Daarmee wordt het doel voor windenergie op zee uit het Energieakkoord naar verwachting In 2030 zal het totaal vermogen verder oplopen tot 11.000 megawatt, oftewel circa 40 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte.
 

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.