Dag van de Witte Stok

donderdag 15 oktober 2020

Uit onderzoek van bureau Kien in opdracht van de Oogvereniging, in het kader van de 50e 'Dag van de Witte Stok', blijkt dat 40 procent van de Nederlandse fietsers het oversteekgebaar met de witte stok niet herkent. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1100 fietsers. 

Verkeersdeelnemers zijn verplicht te stoppen voor blinden en slechtzienden met een witte stok die willen oversteken. Volgens de Oogvereniging ervare hun leden regelmatig dat deze regel niet wordt nageleefd. Hierdoor voelt eenderde van de mensen met een visuele beperking zich onveilig in het verkeer. Eva Klassen (68): ‘Ik heb glaucoom en zie sinds twee jaar steeds slechter. Nu merk ik pas hoe weinig verkeerslichten er zijn en dat er minder zebrapaden te vinden zijn. Vaak is bij de oversteek van voetpad naar rijbaan het verkeerslicht voor fietsers weggehaald. Ik vind het een drama om dan over te moeten steken. Links en rechts komen er fietsers aan. Vooral die e-bikes zijn gevaarlijk.’

Toename fietsers

Fietsers, automobilisten en bestuurders van bromfietsen vormen - in die volgorde - de top 3 als het gaat om het negeren van de witte stok. Onder het motto ‘Samen in het verkeer, oog voor elkaar’ wil de Oogvereniging daarom dit jaar op de Dag van de Witte Stok juist bij fietsers begrip kweken voor de situatie waarin mensen met een visuele beperking zich bevinden wanneer ze deelnemen aan het verkeer en oversteken. Het is er namelijk niet simpeler op geworden door de enorme groei van het aantal fietsers in coronatijd, de komst van de stille snelle e-bikes en het afnemend aantal zebrapaden.


Jaarlijks aandacht voor de witte stok

Elk jaar op 15 oktober wordt de internationale Dag van de Witte Stok gehouden, dit jaar voor de 50e keer. Door fysieke verkeersacties ‘Stop voor de witte stok’ wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor het oversteekmoment van mensen met een visuele beperking.

 

Geplaatst door

Naar aanleiding van een aanrijding heb ik een Open Source (zelfbouw) lichtgevende witte stok ontwikkeld (met hulp van velen). De andere verkeersdeelnemers zien mij nu van ver. Meters redden levens!
Filmpje Lichtgevende blindenstok vs normale blindenstok https://youtu.be/p2BK3EiA1yA

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden