Daktuinlandschap boven station Barendrecht

donderdag 21 juni 2007
timer 2 min

De ‘Kap van Barendrecht’ overkluist station en de negen sporen van het stationsgebied in Barendrecht. Op de kap is over een lengte van 1,5 km een dakpark aangelegd met een totaal oppervlak van 90.000 m2, circa zestien voetbalvelden. Daarmee is het de grootste ‘groene’ stationsoverkluizing in Europa. Op 16 juni werd het stationsgebied Barendrecht - gelijktijdig met de Betuweroute - officieel ingewijd.

Toen de komst van de HSL en de Betuwelijn uitbreiding van de sporen noodzakelijk maakte, is gekozen voor een complete herinrichting van het stationsgebied. Om de visuele en geluidsoverlast voor de omgeving te beperken, zijn de negen sporen voor goederen- en personenvervoer en het station in een 1,5 km lange, betonnen overkluizing gelegd. De overkluizing wordt op de plek van het station over een lengte van 300 meter onderbroken door een constructie van glas en staal. Ook de glazen stationshal met de stationsingang op het dak, is in de overkapping geïntegreerd.
Op het dak dat een hoogteverschil van circa 8 meter ten opzichte van maaiveld heeft, bevinden zich naast de stationsingang, een parkeerterrein en een vlindertuin. Ook zijn wandelpaden aangelegd. Vanuit het oogpunt van sociale veiligheid zijn in de daktuin geen struiken, maar alleen bomen (en gras) geplant.
Door het dak in te passen in het landschap is voorkomen dat de lange overkluizing als een barrière gaat werken. Ook de gebieden aan weerszijden van de overkluizing zijn heringericht met bushaltes en fietsenstallingen. Langs het gehele talud liggen trappen om via de Stationsbuurt in het 60 meter brede park te kunnen komen.
De tunnelbuizen voor de HSL en de Betuweroute zijn van de openbare ruimte afgescheiden.
Ingenieursbureau Movares ontwierp zowel de overkapping, het park, het nieuwe station als de herinrichting van de omgeving. Voor de bouw van de overkapping is gebruik gemaakt van 120.000 m3 beton, 16.000.000 kg wapeningsstaal, 6500 prefab dekliggers en 11.500 heipalen van 20 tot 25 meter.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.