De fiets+trein formule ontrafelt

dinsdag 20 augustus 2019
timer 2 min

Zowel de fiets als de trein winnen aan populariteit. Dat is winst voor mens en milieu: beide zijn duurzame en gezonde vervoermiddelen die op relatief efficiënte wijze reizigers van A naar B brengen. Nóg meer terrein wint de fiets+trein combinatie. In Nederland zien we een stijgende trend (PBL, 2016). We zijn koploper in Europa en de richtlijnen voor een succesvolle uitvoering zijn volgens het EU-programma BiTiBi (Bike-train-bike) zelfs ‘based on Dutch practice’. Die positie moeten we vasthouden en met innovatieve oplossingen komen om de keerzijde van de medaille als overvolle fietsenstallingen en zwerffietsen aan te pakken. Zo kunnen we blijven bijdragen aan mooie oplossingen.

Parallel aan de fiets en OV trends is woningontwikkeling na de crisis weer vol in de lift. Transit-oriented development (TOD) heeft zich ruimschoots bewezen en voormalige rangeerterreinen zijn nu levendige A-locaties. De stations zelf zijn ook flink aangepakt de laatste jaren en voor de komende vijf jaar investeert ProRail nog eens 65 miljoen euro om 200 treinstations te verbouwen. De prioriteit komt bij meer regionale stations, waar elk dag ruim een miljoen mensen gebruik van maken, meldde de NOS recent (2019).

Wij zien een kans om deze trends uit de mobiliteits- en gebiedsontwikkeling te combineren. Aan de hand van twee stellingen willen we zowel stedenbouwers en verkeerskundigen als beleidsmakers en gebiedsontwikkelaars prikkelen om de ‘fiets+trein’-formule te leren kennen en zo het ruimtegebruik rondom stationsgebieden verder te verbeteren:

1. Elk station is uniek: fiets+trein faciliteren is maatwerk

2. Slim ontwerpen met een footprint voor vervoermiddelen

Hiervoor gebruiken we onze kennis uit twee recente onderzoeken van de TU Delft en Witteveen+Bos.

Lees hier het hele onderzoek (PDF).

 
Auteur: Tessa Leferink, Bas Stam

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden