De infra-ontwerper van de toekomst

donderdag 29 december 2016
timer 3 min

De Vereniging Infra Ontwerp, VIO, is dit jaar een zoektocht gestart naar het profiel van de ontwerper van de toekomst. Hoe ziet het infra-ontwerp er in de toekomst uit? Wat gaat er veranderen als gevolg van maatschappelijke trends en wat vraagt dat van de infra-ontwerper?

De zoektocht naar de ontwerper van de toekomst startte dit jaar tijdens een gelijknamige parallelsessie op de VIO-dag van 14 april. 

De deelnemende infra-ontwerpers aan deze sessie schetsen de volgende contouren van de infra-ontwerper van de toekomst: 

* Sterker in omgevingsbewustzijn en communicatie;

* Sterke integrale adviesvaardigheden;

* Nog meer een teamplayer;

* De taal van de andere disciplines goed beheersen;

* In staat om een kwalitatief hoogwaardige, allround ontwerpnota neer te leggen.

Breedte en/of diepte

Gaat de ontwerper zich specialiseren of in de breedte ontwikkelen? Naar verwachting zal de infra-ontwerper, ook in de toekomst, zich eerst meerdere specialisaties eigen maken om de taal van de andere disciplines te leren spreken en om een eigen specialisatie te vinden. Daarna zal de infra-ontwerper de breedte weer zoeken en de optimale link leggen tussen verkeerskundige en constructeur.

De infra-ontwerper zal vooral zijn bredere basis gebruiken. De specialistische diepte is niet zozeer nodig omdat dit het werkveld is van de constructeurs. In de toekomst lijkt de infra-ontwerper een T-shaped

professional: een brede basiskennis en een verdieping in het eigen specialisme.

Verkeerskundig ontwerpers

Verkeerskundig ontwerpers worden door de infra-ontwerpers gezien als een specialisatie van infra-ontwerpers. Zij opereren vooral in het voortraject van projecten. Als belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van infra-ontwerpers wordt de beschikbaarheid van specialistische post-opleidingen genoemd.

Blik in de toekomst

Kijken de infra-ontwerpers met een bredere blik naar de toekomst dan komen ze tot de volgende ontwikkelingen en aandachtspunten: 

* Verkeerskundigen moeten meer kennis hebben van de moderne ontwerptools waarover infra-ontwerpers tegenwoordig kunnen beschikken. 

* Het wordt steeds belangrijker om integraal in ketens te denken, maar specialisten blijven ook nodig.

* De ontwerper staat los van de computersystemen. Ze moeten kunnen ontwerpen zonder binding aan 1 of 2 specifieke ontwerpsoftwareprogramma’s. 

* Naast ontwerpen, is het belangrijk om de ontwerpen ook te kunnen communiceren. Het visualiseren van ontwerpen in 3D-virtuele werelden wordt steeds belangrijker.

Onderwijspraktijk

In oktober kreeg de zoektocht een vervolg tijdens de Themamiddag Onderwijs. Tijdens deze bijeenkomst is gekeken naar het onderwijs van nu en is ook de VIO-afstudeerprijs uitgereikt.

Richard de Nier, docent aan de Hogeschool van Amsterdam gaf aan dat visualisaties al een belangrijk onderdeel vormen van de ontwerp-opleiding. Jur Feijen, student aan de Hogeschool, liet zien hoe visualisaties een goede aanvulling zijn bij het ‘verkopen’ van het ontwerp en legde uit wat de moderne software betekent voor de hedendaagse studenten.

Het Technasium als promotor 

Wilco Zwennis gaf uitleg over het Technasium: een nieuwe onderwijsformule voor havo en vwo. ‘Het vult de lacune die er lang bestond tussen het basisonderwijs en bèta-technisch hoger onderwijs. Het Technasium staat voor onderwijs dat denken koppelt aan doen, theorie combineert met praktijk, leert om kennis te construeren naast kennis te consumeren. Dat gebeurt vanaf de brugklas tijdens het vak Onderzoek & Ontwerpen. Leerlingen ontwikkelen daarbij kennis en vaardigheden die ook van hoger opgeleide technisch medewerkers worden verwacht.’ Infra-ontwerporganisaties kunnen als opdrachtgever optreden voor Technasium scholieren.

Berkan Ceylan: ontwerp van de toekomst

Tijdens de Themamiddag werd de VIO-afstudeerprijs uitgereikt aan Berkan Ceylan van Hogeschool van Amsterdam. Hij geeft met zijn winnende afstudeerontwerp volgens de jury al inzicht in de ontwerper van de toekomst. Dat blijkt uit zijn ‘allround ontwerpopgave, opgebouwd vanuit een verkeerskundige probleemanalyse, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van nieuwe ontwerpelementen.’

Lees hier ook een verslag van de themamiddag en een artikel van de Hogeschool van Amsterdam.

Beeld uit het bekroonde afstudeerwerk van Berkan Ceylan. Hij maakte een ontwerp waarin een knooppunt van de provincie Zuid-Holland compacter werd met een betere doorstroming.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.