De Maliebaan in Utrecht, 125 jaar fietspad

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Utrechtse student Antoon Oudemans verzocht het college van B en W in 1885 om openstelling voor fietsers van een van de wandelstroken langs de Maliebaan in Utrecht. 125 jaar geleden stond het college dit verzoek toe.

Aanvankelijk was het fietspad alleen bedoeld voor de ondertekenaars van het ingediende verzoekschrift. In 1887 werd het ook opengesteld voor andere fietsers. Feitelijk ging het hier niet om de aanleg van een fietspad, maar om het voor fietsers openstellen van een bestaande gravel wandelstrook. Het eerste fietspad dat speciaal in Nederland voor fietsers werd aangelegd, werd pas in 1896 geconstrueerd (van station Nuenen naar Eeneind). Het eerste ANWB-fietspad kwam in 1898 tot stand aan de Stadhouderskade in Den Haag. Nadat de ANWB in 1896 een wegencommissie had ingesteld, ging deze organisatie over tot het stimuleren van de aanleg van fietspaden door derden en van het zelf aanleggen van fietspaden.

 

Vanaf ongeveer 1910 werd in veel toeristische streken in Nederland fietspaden aangelegd door rijwielpadverenigingen, gesteund door de ANWB met financiën, adviezen en een eigen stoomwals. Pas vanaf jaren twintig werden in stedelijke uitbreidingswijken fietspaden aangelegd.

 

Van 26 juni t/m 23 oktober is er een tentoonstelling ‘Maliebaan in beweging’ in het Utrechts Archief die de veel bewogen geschiedenis van dit prachtige stuk Utrecht in kaart brengt.

 

Meer informatie: http://www.hetutrechtsarchief.nl/actueel/nieuws/maliebaan

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De Maliebaan te Utrecht rond 1900. Het initiatief voor het fietspad kwam in 1885 van de Utrechtse student Antoon Oudemans.Copyright: Het Utrechts Archief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden