De mens, dader en slachtoffer (VK 01/2018)
vrijdag 23 februari 2018
timer 2 min

Als de mens ergens werkelijk ‘centraal’ staat in de verkeerskunde, dan is het wel in de verkeersveiligheid. Dit themanummer biedt dan ook zo veel informatie over de ‘mens’, dat het je zou gaan duizelen: de mens als potentiele dader van verkeersongevallen ( preventie en straffen) en, dezelfde mens(!) als potentieel slachtoffer (proactieve bescherming en vergevingsgezindheid). Maar ook u komt aan het woord: de mens als deskundige en regisseur (de minister) om verkeersonveiligheid daadwerkelijk aan te pakken.

Misschien uzelf ook al, dan wel vele mede-verkeersveiligheidsstrijders voor u zijn (en worden) door de ANWB samengebracht in een groeiende professionele coalitie met als missie: voorkomen dat er nog één onnodige verkeersdode valt in onze prachtige nationale mobiliteitsarena.

Tja, maar wie is die mens dan, die verkeersdeelnemer, waar u zich als professional – in feite altijd – op richt? Kent u één aspect in uw vakgebied dat zich richt op verkeersonveiligheid?  Is deze mens ‘slechts’ een tweeslachtig figuur dat zowel veroorzaker als slachtoffer kan zijn van een (dodelijk) verkeersongeval? Op zijn minst, stelt Rinus Otte, procureur generaal, daarvoor rechter en hoogleraar Verkeerskunde en Verkeersrecht:  "Het gaat me vaak aan het hart als mensen boos zijn over een verkeersboete van 100 euro vanwege te hard rijden en roepen dat ze een melkkoe zijn, totdat iemand vanwege een snelheidsovertreding wordt doodgereden. Dat mensen die relatie niet zien, snap ik na al die jaren nog steeds niet."

De mens als verkeersdeelnemer een hopeloos verkeersonveilig ‘geval’? Dat sloot oud-hoogleraar Verkeersveiligheid Erik Asmussen, zeker niet uit: ‘Ik heb me altijd afgezet tegen pogingen om uitsluitend het menselijke gedrag te veranderen.’ Tot ver na zijn pensionering hield de verkeersonveiligheid hem bezig en kwam in 1996 nog tot een nieuw inzicht en handvat: zie pagina 10.

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden