De ruimtelijke-economische effecten van ZRA’s

woensdag 18 december 2019
timer 2 min

Geautomatiseerde voertuigen hebben grote implicaties voor de ruimtelijke structuur van de economie. Het werkpakket van Francis Ostermeijer beschouwt drie kritieke kenmerken van het stedelijke transportsysteem die waarschijnlijk worden beïnvloed door ZRA’s: toegankelijkheid, veiligheid en de parkeervraag.

ZRA's kunnen de toegankelijkheid verbeteren doordat zij lagere algemene transportkosten kennen en de mogelijkheid bieden om activiteiten te bereiken voor mensen die momenteel geen auto bezitten. In het artikel ‘Auto's en stedelijke dichtheid’ bestudeert Ostermeijer de langetermijneffecten van autobezit en -gebruik op de bevolkingsdichtheid. Voorlopige resultaten suggereren dat een toename van het voertuiggebruik met 10 procent ervoor zorgt dat steden op de lange termijn 10 procent minder verdichten.

Van ZRA's wordt ook verwacht dat ze de verkeersveiligheid verbeteren door ongevallen door menselijke fouten te verminderen. In de 21e eeuw is het gebruik van mobiele telefoons explosief toegenomen, waardoor bestuurders slimmer over wegen kunnen navigeren, maar ook de kans op afleiding is vergroot. In een tweede paper wordt het aantal ongevallen door mobiele telefoons in Nederland geschat om de potentiële voordelen van ZRA's te meten. Voorlopige bevindingen suggereren dat afleiding door mobiele telefoons het aantal ongevallen in Nederland met ongeveer 20 procent heeft verhoogd, wat duidt op aanzienlijke veiligheidswinst door ZRA’s.

Ten slotte wordt van ZRA's voorspeld dat ze zichzelf op andere locaties kunnen parkeren dan op de eindbestemming van de passagier. Naar verwachting heeft dit impact op reizen van bezoekers en bewoners die moeten parkeren op relatief dure locaties, zoals in dichte stadscentra, maar heeft dit weinig effect in perifere gebieden waar parkeren overvloedig en over het algemeen gratis is. In twee afzonderlijke artikelen is bestudeerd hoe parkeerkosten de vraag naar voertuigen voor bewoners en bezoekers beïnvloedt. Die bieden input voor lokale beleidsmakers die geïnteresseerd zijn in het beïnvloeden van autogebruik en -bezit in hun steden.

Referenties
https://research.vu.nl/en/publications/the-mixed-effects-of-mixed-land-use-impacts-on-firms-in-urban-are

http://stad.tudelft.nl/wordpress/wp-content/uploads/2019/07/Residential-parking-costs_Francis.pdf

Mini-special STAD

In deze mini-special tussenresultaten van het vier-jarige onderzoeksprogramma STAD:  Spatial and Transport impacts of Automated Driving binnen het SURF programma van NWO, Smart Urban Regions of the Future. Het STAD-project wordt gecofinancierd door NWO.

 
Auteur: Francis Ostermeijer, VU

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.