De waarde van reistijd in een zelfrijdende auto

woensdag 18 december 2019
timer 2 min

Als u uw reistijd zou kunnen gebruiken voor andere activiteiten in een zelfrijdende auto, wat zou u dan doen? Zou u werken, ontspannen, of uw to-do lijst afwerken? Zou u op dezelfde tijden en naar dezelfde plaatsen reizen, of zou u uw dagelijkse schema wijzigen? Hoewel reizigers deze vragen nu alleen nog hypothetisch kunnen beantwoorden, verwachten onderzoekers dat reizigers op een dag hun antwoorden ook zullen opvolgen.

Binnen een van de werkpakketten in het STAD-project stelt onderzoekster Pudane zichzelf deze vragen in een wetenschappelijke context en verwerkt ze in micro-economische besluitvormingsmodellen. In een eerder artikel in Verkeerskunde legde zij uit hoe nieuwe of nuttiger activiteiten waarschijnlijk niet alleen een deel van de reislast zullen verlichten, zoals nu verondersteld door de meeste modellen, maar ook hoe ze keuzes van reizigers beïnvloeden. Daarom moet niet worden aangenomen dat zelfrijdende auto's noodzakelijkerwijs een ongecontroleerde toename van het reizen veroorzaken, zoals vaak wordt gedaan, maar eerder een meer gevarieerde en subtielere impact hebben op de geaggregeerde reispatronen.

Omdat zelfrijdende auto's de reislast verminderen, verwachten onderzoekers vaak ook een toename van de congestie. Huidig ??werk in STAD laat echter zien hoe verschillende activiteiten tijdens reizen waarschijnlijk de congestievormen anders zouden beïnvloeden. Het in staat zijn om te ontbijten, een beetje meer slaap te krijgen of je op een andere manier voor te bereiden op de dag in de zelfrijdende auto, kan mensen motiveren om eerder te reizen en naar hun werkplek te komen. Evenzo kan de mogelijkheid om tijdens reizen te werken latere vertrektijden aantrekkelijker maken. Dit besluitvormingsmodel is de eerste stap naar een beter begrip van congestievorming in het zelfrijdende tijdperk. Het biedt ook ideeën voor toekomstig congestiebeheer: faciliteren van flexibele werktijden en mobiel werken voor een breder scala van beroepen zou bijvoorbeeld, volgens de eerste modelresultaten, toenemende congestieniveaus kunnen verzachten.

Mini-special STAD
In deze mini-special tussenresultaten van het vier-jarige onderzoeksprogramma STAD:  Spatial and Transport impacts of Automated Driving binnen het SURF programma van NWO, Smart Urban Regions of the Future. Het STAD-project wordt gecofinancierd door NWO.

Referenties

 
Auteur: Baiba Pudāne, TU Delft

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.