Delftse robotingenieurs ontwikkelen auto die ‘vooruit kan kijken’

woensdag 2 maart 2022

Robotingenieurs van de TU Delft hebben in samenwerking met Renault een auto ontwikkeld met een toekomst voorspellende eco-modus. Dit nieuwe systeem stelt de bestuurder in staat om sneller op de gewenste snelheid te komen, terwijl de auto nog steeds energiezuinig rijdt.

Rijden in eco-modus kan voor een lager brandstofverbruik zorgen en is zowel goed voor het milieu als voor de portemonnee. In praktijk blijkt alleen dat het vaak voor frustratie zorgt bij bestuurders, waardoor ze de functie weer snel uitzetten. De modus voorkomt namelijk dat de bestuurder makkelijk kan versnellen op momenten dat dit juist nodig is, bijvoorbeeld bij het oprijden van een snelweg.

De auto die vooruit kijkt

Voor de ontwikkeling van de zogeheten Proactive Eco Mode richtten de onderzoekers Timo Melman en Niek Beckers zich allereerst op de bestuurder en op dataverzameling in plaats van complexe modellen. Tijdens een eerste testrit bij het Renault Technocentre in Frankrijk bleek al dat de Proactive Eco Mode via een simpel algoritme succesvolle voorspellingen kon doen. Het systeem helpt de bestuurder om snel een gemakkelijk te accelereren en tegelijkertijd toch zuinig te rijden.

“Met ons systeem kijkt je auto al een stukje vooruit terwijl je rijdt. Dit komt omdat wij voorspellingen maken over de momenten waar de bestuurder veel power nodig heeft en waar niet, en indien nodig de motor settings van de auto veranderen. Hiervoor zijn geen ingewikkelde algoritmen nodig, dit doen we simpelweg door data te verzamelen over hoe de chauffeur en andere weggebruikers rijden. Met die data ’weet’ de auto wanneer je wilt versnellen. Dit maakt het voor de rijder veel fijner om in eco-modus te blijven rijden en  het is nog steeds energie-efficiënt. Een win-win situatie wat ons betreft”, aldus Timo Melman, onderzoeker Human-Robot Interaction, TU Delft.

Bron: TU Delft

Bron: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.