‘Deze Tesla is een metafoor voor zelfsturing’

dinsdag 6 juni 2017
timer 2 min

Wie dit jaar de wegbeheerdersdag van de Automotive Week bezocht of een bijeenkomst van de WOW-reeks (wegbeheerders ontmoeten wegbeheerders) over smart mobility, kan al hebben kennisgemaakt met innovatieambassadeur Vincent Everts, dan wel met zijn Tesla Model X. Een gevaarte dat bij flink gas geven de eigenschappen van een opstijgend vliegtuig aanneemt, maar met één beweging ook net zo handig ‘zelf rijdt’, waar dan ook.

Everts neemt desgevraagd met deze (zijn) SUV maar liefst vijf personen per keer mee op een testrit op de openbare weg en laat ieder een stukje ‘vliegen’ en autonoom rijden.

Wat zijn de ervaringen met het ‘zelf rijden’?
‘De reacties verschillen erg. Mensen zijn of razend enthousiast, of sceptisch en zeggen ‘Ik geloof er niets van’. Toch zegt een op de drie: ‘We moeten er wel één hebben om te testen’.

U rijdt zowel ‘proef’ op een openbare snelweg, als in de bebouwde omgeving. Betekent dit dat uw Tesla overal al ‘zelf’ kan rijden?
‘Nee, de auto kan nog niet overal rijden. Het gaat al bijna perfect op snelwegen, soms kan de auto er een kwartier lang ongemoeid zelf rijden. Op provinciale wegen moet je nog zelf stoppen voor verkeerslichten, tenzij een voertuig voor je al wacht, dan stopt de Tesla ook keurig. In de stad moet je om de 100 of 200 meter ingrijpen. Wat de auto doet is binnen de lijntjes rijden (die moeten er dan ook duidelijk zijn), de auto stopt als het iets voor zich ziet.

De hardware is overigens aanwezig voor nog veel meer mogelijkheden. De uitbreiding van mogelijkheden is afhankelijk van nieuwe software. Om de zoveel tijd, dat kan per week zijn, krijgt de auto automatisch een update en kan dan weer nieuwe dingen ‘zelf’. Ik heb als bestuurder en eigenaar geen idee wanneer er nieuwe software beschikbaar komt en wat de auto dan extra kan. Er zitten acht camera’s in deze auto. Op het moment dat ze allemaal actief zijn, zie ik het gebeuren dat ik mijn kinderen van 8 en 11 veilig met de auto naar school kan sturen.’

Wat drijft u om dit te doen en om dit zo te doen?
‘In ben innovatieambassadeur en richt me op zelfsturing. Mensen zijn rampzalige autobestuurders, maar zouden op het intermenselijke vlak veel zelfsturender mogen zijn. Deze Tesla is vooral een metafoor voor zelfsturing. En zelfsturing is mijn boodschap.’

Bekijk ook het filmpje: 'Reactie wegbeheerders op zelfrijden'

De Tesla van Vincent Everts

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.