Dick Bruna stimuleert verkeersveiligheid rond scholen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op woensdag 26 februari onthult de gemeente Groesbeek de eerste Dick Bruna attentiepalen. Deze palen dragen sterk bij aan de verkeersveiligheid rond de scholen.

De palen attenderen weggebruikers erop extra veilig te rijden rond een schoolgebied.

Betere verkeersveiligheid
In 2012 zette Groesbeek een eerste stap in het verbeteren van verkeersveiligheid rond scholen met de Dick Bruna leskisten uit het ‘Leer in het Verkeer’-project op alle basisscholen in de gemeente. De leskist is gebaseerd op de illustraties van de tekenaar Dick Bruna. De attentiepalen, die Groesbeek als eerste gemeente in Nederland plaatst, vormen een belangrijk volgende stap in het verbeteren van de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Het type materiaal zorgt ervoor dat weggebruikers meteen zien dat zij een schoolomgeving naderen.

Rijgedrag aanpassen
Het pakket bestaat uit attentiepalen, beugels en paaltjes die de schoolzones accentueren. De opvallende attentiepalen zorgen direct voor een associatie met een schoolomgeving. De weggebruiker wordt  geprikkeld zijn of haar rijgedrag aan te passen. Daarnaast zorgen hekwerken voor een veilige afscheiding van de stoep en de straat. Deze afscheiding beschermt de kinderen tijdens hun spel tegen het plotseling oversteken van de weg.
Marcel Tjin, iniatiefnemer van Leer in het Verkeer en leverancier van het schoolveiligheidspakket: ‘Uit onderzoek blijkt dat bij dit soort toepassingen de snelheid afneemt en er minder klachten binnenkomen over gevaarlijke situaties. De combinatie van de rustige basiskleuren en de herkenbare illustraties van Dick Bruna zorgen ervoor dat het geheel opvalt en een positief effect heeft op het gedrag van de weggebruiker.’

 
Auteur: Marieke Hut

verkeerskunde artikel

Dick Bruna attentiepaal

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.