'Dijkgevechten' in Werkendam geslecht

donderdag 14 juli 2005
timer 3 min

Uien, bieten en aardappelen moeten van het Brabantse land. Dat levert vaak extra ongewenste verkeershinder op. Zo niet in Werkendam, waar in één moeite extra verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid worden geoogst. Dat is het resultaat van een wat softe campagne onder boeren, burgers en buitenlui die niettemin effect sorteert. Partijen die tot voor kort elkaar op de smalle dijkjes letterlijk in de wielen reden, lijken de strijdbijl te hebben begraven.

De gemeentelijke campagne onder regie van Advies- ingenieursbureau Oranjewoud appelleert aan wederzijds begrip, beter onderling verkeer - in de ruimste zin van het woord - en persoonlijke aanspreekbaarheid van de verschillende partijen.
Op de Buitendijk in Hank, alsook op de Kerkweg en Kildijk in Nieuwendijk (twee kernen van de gemeente Werkendam) was al enige tijd sprake van een broeierige sfeer. Bewoners trilden hun dijkhuisjes nagenoeg uit als er zware landbouwtrekkers voorbij denderden. Agrariërs op hun beurt ergerden zich groen en geel aan schots en scheef geparkeerde auto's die soms zelfs uit louter pesterij door de bewoners zo waren geparkeerd. Onder het warmhartige motto 'Wij geven elkaar de ruimte' moest de negatieve spiraal worden doorbroken. En dat werkt, zegt adviseur verkeer en vervoer Robert Coffeng van Oranjewoud. Boeren en burgers blijken inmiddels gevoeliger voor elkaars belangen. De nieuwe strategie was nodig omdat eerder getroffen infrastructurele maatregelen als nieuwe wegverharding, verbeterde constructie en 30 km-zones letterlijk geen zoden aan de dijk zetten. Het dijklichaam werd er immers geen centimeter breder van.
'Na analyse van de verziekte toestand die we anderhalf jaar geleden aantroffen waren we gedwongen de softe kant op te gaan', zegt Coffeng. De nu gekozen communicatievorm, primair geënt op wederzijds begrip, heeft het tij doen keren. Belangengroepen werden, eerst afzonderlijk en daarna samen, aan tafel genood. Daaruit ontstond een gemeenschappelijke lijst van afspraken. Landbouwers beloofden hun snelheid te matigen en het aantal transporten te minimaliseren, bewoners op hun beurt parkeren hun auto strak aan de kant. Met een speciaal vignet achter de voorruit van trekker en personenauto's geven de eigenaren met naam, telefoonnummer of e-mailadres aan open te staan voor een gesprek als er toch nog knelpunten zijn. Voor gasten hebben bewoners een apart vignet in huis. Op de toegangswegen tot de dijken herinneren borden aan de saamhorigheid op de dijk, door de tekst: 'Hier gelden afspraken'. Een website completeert de onderlinge communicatie.

‘Grip op gedrag’-aanpak
Oranjewoud wil deze ‘Grip op gedrag’-aanpak nu ook beproeven in Gouda en het Noord-Brabantse Heesch. In het laatste geval (gemeente Bernheeze) wil Oranjewoud bewoners, detailhandel, winkelend publiek en passerende automobilisten met een demonstratieproject (in de geest van de nationale Straatspeeldag van 3VO) bij elkaar brengen. Een 'mobiele remtester' in het winkelgebied toont tijdens de actiedag het veiligheidsverschil tussen 50 of 30 km/uur.
In Gouda wringt de schoen bij een straat waarvan de bewoners abusievelijk dachten een 30 km-zone voor de deur te krijgen. 'Het was daar nooit goed gecommuniceerd dat het altijd een ontsluitingsweg zou blijven', aldus Coffeng. Het 'hoe' en 'waarom' van wegbeheerder en bewoners wordt nu ten lange leste verduidelijkt. Geheel mosterd na de maaltijd is dit niet; met extra oversteekvoorzieningen wil men de bewoners alsnog tevredenstellen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.