Discussiekader over anders parkeren

dinsdag 2 december 2008
timer 2 min

Overheden zouden zich veel meer met de problemen en uitdagingen van parkeren in de toekomst moeten bezighouden. Door de groei van het autobezit is een nieuwe visie op parkeren noodzakelijk. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het discussiekader parkeerbeleid op middellange termijn, dat het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) in september publiceerde.

De laatste tien jaar is het aantal auto’s in Nederland met 25 procent gestegen. De komende jaren wordt verwacht dat die groei zal doorzetten, zeker als door de invoering van Anders Betalen voor Mobiliteit de aanschafkosten zullen dalen. Met een naderende economische crisis hebben de makers van het discussiekader zich niet bezig gehouden, maar hun pleidooi om eens te kijken naar parkeerbeleid op de middellange termijn zal er niet door veranderen.
Tot nu toe is parkeerbeleid vooral gericht op de korte termijn: op het reguleren van de parkeerdruk met betaald parkeren en vergunningen. In de toekomst zullen gemeenten door het toegenomen autobezit voor andere opgaven komen te staan. Zo zullen er duurdere en slimmere oplossingen nodig zijn: meer ondergronds parkeren en dubbel gebruik van parkeerruimte bijvoorbeeld. In woonwijken neemt de parkeerdruk ook in de kleinere steden verder toe, door bijvoorbeeld een groeiend aantal tweede auto’s, maar ook bijvoorbeeld door de trend in herstructureringswijken om te verdichten. Dat bewoners meer voor parkeervergunningen moeten betalen lijkt onontkoombaar.
De gemeenten zouden meer moeten weten over marketing en de bedrijfseconomische aspecten van parkeren. ‘Er zouden zo honderden miljoenen bespaard kunnen worden’, schrijven de auteurs. Verder zal parkeren meer onderdeel gaan worden van een totaalvisie op bereikbaarheid en stedelijke kwaliteit. Dat betekent eerst nadenken over de organisatie van de bereikbaarheid en dan parkeermaatregelen nemen die daar bij passen.
De vorm discussiekader is nieuw voor het KpVV. Anders dan bij bijvoorbeeld de KpVV-berichten eindigt de nota niet met adviezen, maar met stellingen. Bram van Luipen die namens KpVV meewerkte aan de tekst: ‘We willen nu niet zeggen: je moet het zo en zo doen, maar een aantal trends en ideeën naar voren brengen. We willen ambtenaren en bestuurders prikkelen om over deze kwesties eens verder na te denken.’
KpVV staat niet alleen in de keuze om in het onderwerp parkeren te duiken. Deze zomer verscheen een rapport van het Planbureau voor de leefomgeving (het voormalige Ruimtelijk Planbureau) over de toekomst van parkeren in woonwijken. En binnen het kenniscentrum CROW is er een werkgroep die zich eveneens bezighoudt met parkeerproblemen in woonwijken.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.