‘Doe het vooral op je eigen manier'
donderdag 28 februari 2019
timer 3 min
Iman Koster, 17 jaar lang directeur van CROW, gaf het stokje over aan Pieter Litjens. Hoe kijkt hij terug op zijn CROW-tijd en welke drie tips gaf hij Litjens? Koster: "Ik gaf één tip, de tip die ik zelf ook kreeg: 'Doe het op je eigen manier'.”

Koster heeft een bestuurlijk, wetenschappelijk achtergrond. Hij promoveerde tijdens zijn universitair docentschap milieutechnologie aan de Universiteit Wageningen in 1989 op een proefschrift over biogasproductie uit organische afvalstoffen. Daarna vervulde hij directie en managementfuncties in het bedrijfsleven en bij TNO, tot hij in 2002 het gezicht van CROW werd. Hier bleef hij langer dan verwacht, zegt hij achteraf. 
 

Hij sorteerde CROW voor op een nieuwe koers en vond dat een “goed moment om het stokje over te geven aan een nieuwe bestuurder”. Terugblikkend: “In mijn jaren heb ik de centrale regie van de Rijksoverheid zien afzwakken. Er wordt wel veel beleid gemaakt, maar de omzetting daarvan naar uitvoering verschuift steeds meer richting gemeenten en provincies. Daardoor neemt het belang toe van een kennisplatform dat voor collectieve afspraken en richtlijnen zorgt. 

Hoogtepunten? Dat is voor mij dat CROW veranderd is van een gesubsidieerd kennisinstituut naar een not-for-profit kennisplatform met een gezonde bedrijfsmatige exploitatie. Al in mijn eerste jaar gaf Rijkswaterstaat aan dat men de subsidiëring wilde gaan afbouwen. Dit leverde de urgentie om te veranderen van koers: minder afhankelijk worden van rijkssubsidie en nog meer benadrukken van onze onafhankelijkheid en nog meer verbinding te leggen naar de buitenwereld.

Ook een hoogtepunt was het onderbrengen van het KpVV (2009) bij CROW. Dit gaf een enorme impuls aan het positioneren van CROW als schakel tussen beleidsvoornemens en beleidsrealisatie. Daarnaast hebben we met goed gevolg het programma SOLVE (Snelle oplossingen voor lucht en verkeer) tussen 2005 en 2012 uitgevoerd voor het ministerie. Een dieptepunt was dat we eind 2011 niet een vergelijkbaar programma konden draaien op het gebied van verkeersgeluid. We stonden in de startblokken om te onderzoeken welke snelle oplossingen er zijn om met verkeersmaatregelen en infrastructuuraanpassingen het verkeersgeluid te verminderen. In het toenmalige nieuwe regeerakkoord, verdween het programma in een ijskast waar het helaas nooit meer uitgekomen is. Doodzonde, als je het mij vraagt.”

Trots? CROW is in 1987 opgericht en was dus een ‘jonge adolescent’ toen ik erbij kwam. Nu ik de organisatie overgeef is CROW volwassen. Het heeft nu een robuuste positie als zelfstandig onafhankelijk kennisplatform en een goed gemotiveerde, gekwalificeerde professionele personeelsformatie. Als ik daarnaar kijk dan kan ik niet anders dan gloeien van trots. 

En nu? “Ik ben net 60 jaar geworden en wil professioneel actief blijven maar het mag wel “een tandje minder”. Een bundeling van functies die me gemiddeld genomen 60 procent van mijn tijd bezighouden, lijkt me ideaal. Bij CROW zat ik op het snijvlak van publiek en privaat. Met die ervaring maak ik me graag nuttig als toezichthouder, voorzitter, of adviseur.” 

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden