Dordrecht ontvangt lokaal anti-fietsdiefstaladvies

vrijdag 4 februari 2005
timer 2 min

De Fietsersbond overhandigt het eerste anti-fietsdiefstaladvies op maat aan de gemeente Dordrecht. Hiermee sluit de lokale fietsdiefstalscan, een intensief onderzoek naar fietsdiefstal in gemeenten. De Dordrechtse scan wijst het centrum en station aan als belangrijkste risicolocaties. Specifieke maatregelen voor Dordrecht zijn onder meer: het plaatsen van fietsstallingen in woonwijken zonder fietsbergingen en regelmatige analyse van de fietsdiefstalcijfers in de wijkmanagementteams, zodat gericht kan worden gesurveilleerd.

In Dordrecht raakt jaarlijks bijna 20 procent zijn fiets kwijt. Veel Dordtenaren noemen het centrum en het station als risicolocaties, evenals winkel- en sportcentra. Voor ritjes naar deze locaties laat ruim 12 procent de fiets thuis. Dit blijkt uit de eerste fietsdiefstalscan die de Fietsersbond momenteel voor diverse gemeenten uitvoert in samenwerking met gemeente en politie. Voor 1500 euro brengt de Fietsersbond alle lokale risicofactoren voor fietsdiefstal in beeld en sluit het onderzoek af met een advies op maat. Het volledige onderzoek bestaat uit een enquête onder bewoners; de hiervoor gehanteerde vragenlijst staat op de website van de bond. Vervolgens vindt een analyse plaats van de lokale aangiftecijfers van fietsdiefstallen. Hieruit worden risicoplekken gelokaliseerd die vervolgens ter plekke worden geïnspecteerd. Ten slotte worden verbeterpunten geformuleerd waarbij nadrukkelijk wordt gekeken naar uitvoerbare oplossingen op maat. Zo fungeren in Dordrecht wijkmanagementteams waarin politie en gemeente deelnemen. De Fietsersbond adviseert deze teams om bij veranderingen in de diefstalcijfers snel en gericht te surveilleren op plaatsen waar meer fietsen worden gestolen. Volgens Jaap Jelle Feenstra, voorzitter van de Fietsersbond, haalt de fietsdiefstalscan feiten boven tafel, waarmee alle partijen gerichte maatregelen kunnen treffen om fietsdiefstal in gemeenten te verminderen. Binnenkort volgen adviezen op maat voor onder meer Haarlem, Leeuwarden en Gouda. In september maakt de Fietsersbond bekend welke gemeente het meest succesvol is in de aanpak van fietsdiefstal.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.