Dr. Marcus Popkema promoveert op de historie van verkeerskunde

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Is de Nederlandse verkeerskunde een vak, een beroep of geen van beide? Deze discussie werd gevoerd rondom de promotie van Dr. Marcus Popkema, docent verkeerskunde aan hogeschool Windesheim in Zwolle. Popkema verdedigde zijn proefschrift ‘Tussen Techniek en Planning, de opkomst van het vak verkeerskunde in Nederland 1950-1975’ op 19 februari aan de TU Eindhoven.

Verkeerskundigen van naam en faam bezochten deze bijeenkomst, waaronder Hendrik Goudappel, grondlegger van de integrale verkeerskunde. Over het vak zelf en de ontwikkeling van het vakgebied wordt ondanks de gedegen studie over de periode 1950-1975, nog stevig gediscussieerd. Co-promotor Willem Buunk merkt op dat ‘de mens’ ontbreekt in het onderzoek en vraagt zich af wat dat zegt over het vak en over het domein. Popkema gaat niet helemaal mee in die stelling, maar geeft wel toe dat de mens lange tijd een blind vlekje is geweest in het vakgebied, en dat dit de laatste jaren aan het veranderen is.

Popkema geeft drie aanbevelingen voor een vakgebied dat nooit eenduidig gedefinieerd is als beroep en als vak: bevorder de theorievorming, en richt zowel een Nationaal mobiliteitsinstituut als een beroepsvereniging op.

Het proefschrift is te bestellen bij Amsterdam University Press.

 
Auteur: Marieke Hut

Bijschrift: Hendrik Goudappel (op de rug gezien in het midden) ontmoet ‘oude bekenden' uit het vakgebied, zoals oud-CROW directeur Kees Nije (tegenover Goudappel) en Henk Kroes, schaatsmeester en oud-HID voor de provincie Fryslan (links naast Goudappel)

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden