Dramatische terugloop instroom Verkeerskunde bij NHTV

maandag 24 juli 2006
timer 3 min

Er dreigt een kloof tussen de vraag en aanbod van verkeerskundigen, zegt Johan Copier, directeur van de opleiding Verkeerskunde aan NHTV Breda. In de praktijk is er vraag naar jonge verkeerskundigen, weet Copier, maar het aantal aanmeldingen loopt dramatisch terug. Vorig jaar meldden zich nog 46 nieuwe studenten voor de opleiding Verkeerskunde aan de NHTV. Dit jaar rekent Copier op ruim 30 procent minder aanmeldingen.

‘Wij hebben hier meer dan de helft van alle studenten Verkeerskunde. Het is verontrustend dat er landelijk gezien maar een handjevol studenten voor de studie Verkeerskunde kiest’, zegt Copier. Ook al is er op de twee andere opleidingen voor Verkeerskunde in Zwolle en Leeuwarden nog geen sprake van een terugloop, toch ligt het aantal aanmeldingen landelijk gezien nu toch belangrijk lager, aldus Copier. ‘Minimaal zo’n 18 procent.’ De Zwolse opleiding Windesheim heeft voor het nieuwe schooljaar op dit moment weliswaar pas 16 aanmeldingen binnen (ten opzichte van 22 definitieve aanmeldingen in 2005), maar verwacht evenals vorig jaar dat in de zomer nog extra inschrijvingen volgen. De opleiding in Leeuwarden spreekt nu al van een succes met zes nieuwe inschrijvingen voor het nieuwe studiejaar. Vorig jaar telde de school twee inschrijvingen.
Het gegeven dat er landelijk zo weinig scholieren en MBO-ers kiezen voor een HBO-opleiding Verkeerskunde, verontrust Copier. ‘Wij doen er alles aan om onze opleiding aantrekkelijk te maken. We zorgen voor naamsbekendheid en hebben veel contacten met scholen voor voortgezet onderwijs en ROC’s.‘ Ook sluit de opleiding aan de NHTV volgens Copier uitstekend aan bij de praktijk en bij de huidige ontwikkelingen in het vakgebied. ‘Recent is in samenwerking met andere opleidingen in een aantal workshops met mensen uit de praktijk nog eens opnieuw gekeken naar de competenties waarover verkeerskundigen in de huidige praktijk moeten beschikken.’ Als oorzaak van de terugval in het aantal aanmeldingen vermoedt Copier een landelijke trend waarbij de technische opleidingen in het hoekje zitten waar de klappen vallen. ‘Zowel de HBO-raad als het CWI (centrum voor werk en inkomen) waarschuwen voor een tekort aan HBO-studenten in de komende jaren en voor zo’n 75.000 onvervulbare technische vacatures. Verkeerskunde maakt daar deel van uit.’ Om deze trend te keren ontwikkelt de NHTV inmiddels een nieuwe opleiding die zich richt op het snijvlak met de planologie. In deze opleiding, die in september 2007 van start gaat onder de naam ‘Urban Management’, worden studenten opgeleid om verkeerskundige uitdagingen vanaf de start van ruimtelijke projecten op te lossen en worden zij getraind in het adequaat adviseren van bestuurders en ambtenaren. Copier hoopt daarmee de verkeerskundeopleiding uit de technische sfeer te halen en zo weer meer studenten te kunnen trekken.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.