Dreigend tekort buschauffeurs legt buslijnen mogelijk plat

dinsdag 1 augustus 2017
timer 1 min

Ov-bedrijven vrezen dat een naderend tekort aan buschauffeurs ervoor zorgt dat buslijnen de komende jaren stilvallen. Eind 2014 namen zij hiertegen al maatregelen, maar dat heeft niet tot het gewenste effect geleid.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Zo laat Connexxion weten dat het tekort volgend jaar al tot stilvallende buslijnen kan leiden. Volgens Arriva is het vooral in Zuid-Holland en het zuiden van het land moeilijk om vacatures te vervullen. Ook GVB en Syntus verwachten problemen in het vinden van nieuwe chauffeurs.     

Bij Arriva en Connexxion gaat de komende tien jaar zo’n 40 tot 50 procent van de buschauffeurs met pensioen. Om een tekort aan chauffeurs te voorkomen, moeten er per jaar gemiddeld meer dan 400 nieuwen gevonden worden.

Om het dreigende tekort op te vangen, besloten overheid en de ov-bedrijven in 2014 om 20 miljoen te investeren in leerwerkplekken voor buschauffeurs en trainingen, om hen langer aan het werk te houden.

In april van dit jaar werd besloten om de minimumleeftijd voor buschauffeurs te verlagen van 21 naar 18 jaar, om meer jongeren aan te trekken. Dat heeft wel effect, laat Connexxion aan de NOS weten, maar het is niet genoeg.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.