Drenthe opent eerste deel herkenbare stroomweg N381

dinsdag 27 juli 2004
timer 2 min

Verkeersgedeputeerde Swierstra heeft een deel van de provinciale autoweg N381, beter bekend als de Frieslandroute, tussen Zweeloo en Noord-Sleen heropend. De volledige herinrichting van de weg volgens de nieuwste herkenbaarheids- en veiligheidsnormen duurt nog tot 2006.

Meer veiligheid, een betere doorstroming van het verkeer en minder overlast bij toekomstige werkzaamheden zijn volgens gedeputeerde Swierstra de belangrijkste verbeteringen aan de N381. Het weggedeelte tussen Zweeloo en Noord-Sleen is 1,5 meter breder gemaakt en voorzien van een nieuwe asfaltlaag. De meest opvallende verandering is de 40 centimeter brede groene middenstrook met aan beide zijden een onderbroken witte streep. De weggebruiker mag hier inhalen, maar dient alert te zijn op mogelijke gevaren. Op plaatsen waar de witte streep is doorgetrokken geldt een inhaalverbod. Hoewel stroomwegen bij voorkeur worden voorzien van een doorgetrokken asmarkering, mag een onderbroken asmarkering worden toegepast als faseringsoplossing bij het ontbreken van een alternatieve (parallel)weg op langere trajecten waar ook langzamer verkeer kan voorkomen. Om het aantal zogenoemde ‘bermongevallen’ terug te dringen, is aan weerskanten van de weg een 60 centimeter brede strook asfalt gelegd. Later dit jaar wordt deze strook voorzien van profiel dat ‘waarschuwt’ als automobilisten ‘uit de koers’ raken. Verder heeft de gelijkvloerse fietsoversteek bij Sleenerzand plaatsgemaakt voor een fietstunnel. De tunnel biedt ook wandelaars van het Pieterpad een veilige passage.
Bushaltes
Nieuw is ook het signaleringsysteem bij de vernieuwde bushaltes bij de op- en afritten ter hoogte van Noord-Sleen. De haltes hebben verbeterde perrons voor de instap in de bus, comfortabeler bushokjes en een goede fietsenstalling. De bus stopt bij de halte als de reiziger een drukknop indrukt. De Frieslandroute is tevens, na een geslaagde proef vorig jaar, voorzien van bermmatten. Deze zorgen ervoor dat bermvegetatie geen ‘voet meer aan de grond krijgt’ rond verkeersborden, reflectorpalen en andere obstakels langs de weg. Dat maakt het maaien efficiënter en veiliger; het bijmaaien met rugmaaiers is nu niet meer nodig. Vanaf medio augustus tot eind oktober is het weggedeelte tussen Beilen en Hoogersmilde aan de beurt.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.