Drents fluisterasfalt voorlopig nog mondjesmaat toegepast

dinsdag 25 juli 2006
timer 3 min

Drenthe hoopt de toon te zetten met een nieuwe vorm van fluisterasfalt dat nu voor het eerst op de oostelijke rondweg van Coevorden is toegepast. Ruim 5 dB(A) geluidsreductie is het resultaat van het daar over vijf kilometer toegepaste zeer stille asfalt. Ook omwonenden zijn er stiller van geworden.

Diezelfde bewoners grepen ruim twee jaar geleden hun kans toen ze hoorden dat de rondweg (N382) een nieuwe deklaag zou krijgen. 'Ja, de mensen horen links en rechts ook wel eens wat over stil asfalt en drongen daar dus op aan', vertelt projectleider en rayoncoördinator ing. Bert Kroeze van de productgroep wegen en kanalen van de provincie. Extra gespitst op dempende maatregelen waren bewoners aan de westkant van de weg. Zij hadden namelijk niet het geluidsscherm gekregen dat (in het kader van de Wet geluidhinder) wél voor de nieuwbouwwijk Klinkenvlier aan de oostkant was opgericht.
Voor die schermmaatregel gold destijds een wettelijke basis. Voor het nu aangelegde stillere asfalt geldt dat niet. Het door aannemer KWS ontwikkelde nieuwe ZSA-SD wordt niet te hooi en te gras toegepast, geeft Kroeze aan. 'Alleen bij reconstructies in het kader van de Wet geluidhinder overwegen we het wel toe te passen. En daar waar bijvoorbeeld gemeenten onder zware maatschappelijke druk staan.'
ZSA-SD mag dan 5 decibel dempen, probleemloos is de nieuwe deklaag niet. In het Drentse geval beliepen de meerkosten enkele tonnen, waarvoor overigens de gemeente Coevorden en de provincie zelf (gelden van het provinciaal milieubeleidsplan) een duit in het zakje deden.
Onduidelijk zijn de lange-termijneffecten. Kroeze meldt dat het nieuwe wegdek voor 'min of meer' tien jaar gegarandeerd is. Zelf gaat de provincie hier ook van uit, maar hoopt op een paar jaar meer. Dat is altijd nog veel minder dan de vijftien of achttien jaar die - afhankelijk van intensiteiten - soms met het tot nu toe veel gebruikte steenmastiekasfalt (SMA) worden gehaald.
Net als ZOAB is ZSA-SD niet zomaar aan te leggen. Het is dunner, koelt sneller af en moet haast à la minute worden uitgewalst. Het is zodoende alleen in de zomermaanden aan te leggen.
ZOAB is voor provinciale wegen eigenlijk nooit een goed alternatief geweest, licht Kroeze toe. De snelheden zijn daarvoor te laag. Snelle vervuiling van de poriën is het gevolg, ook door de aanwezigheid van landbouwverkeer. De zeer open structuur heeft ook consequenties voor de gladheidsbestrijding. Zoutoplossingen vloeien hierin snel weg. Bovendien ligt ZOAB enkele centimeters hoger waardoor het moeilijk is om, eenmaal in de berm geraakt, het voertuig weer terug op de weg te krijgen.
Hoogteverschillen op andere schaal vormen overigens nóg een klein minpuntje voor het nieuwe ZSA-SD. De thermoplastmarkering ligt net als bij SMA bovenop de ZSA, maar het hoogteverschil is nu hoorbaar. 'Die tikken bij het ‘overrijden’ vallen nu tegen de achtergrond van het stillere asfalt weer meer op', aldus Kroeze.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.