Duitse ondernemer experimenteert met taxiabonnement

maandag 12 maart 2007
timer 3 min

Met een maandkaart à 48 euro onbeperkt taxivervoer door de hele stad. Dat is het concept van Taxmobil waarmee de Duitse ondernemer Bert Neckermann de vervoersmarkt wil veroveren. Te beginnen met een proef komend voorjaar in Böblingen bij Stuttgart en bij succes binnen twee jaar ook in grote steden als Berlijn. Zo’n tarief is veel te laag, roepen critici.

De Taxmobil-card is afgekeken van het 'flatrate'-systeem zoals dat ook voor internet en telefoneren bestaat. Waar bij de glasvezelkabel nog vrije capaciteit door massaal gebruik goedkoop 'vermarkt' kan worden, zo kunnen volgens Neckermann de vele lege stoelen in taxi's voor weinig extra kosten beter benut worden. Het motto luidt: 'Velen betalen weinig in plaats van weinigen veel'. Wie een rit wil maken, belt thuis de Taxmobil-centrale waarna op het afgesproken tijdstip de taxi voorrijdt. De reiziger moet voor lief nemen dat Taxmobil-taxi's meerdere passagiers tegelijk mee kunnen nemen en dat de taxi niet altijd de kortste weg neemt. Een stadsritje kan maximaal tien minuten langer duren dan bij individueel vervoer. In grote steden zou de Taxmobil-taxi bij langere afstanden aansluiting kunnen geven op het openbaar vervoer, zodat ook daar bestaande capaciteit beter kan worden benut. Neckermann beklemtoont dat zijn systeem additioneel is. Bestaande taxiondernemingen wil hij niet in de wielen rijden. Zij zouden partners in plaats van concurrenten moeten worden. Taxibedrijven die ook voor Taxmobil rijden zouden volgens zijn calculaties hun omzet al kunnen verdubbelen als slechts 30 procent van de bestaande leegcapaciteit wordt benut.
De Duitse taxibranche reageert gemengd op het initiatief. Enerzijds heerst een 'eerst zien, dan geloven'-houding. Het gedroomde eenheidstarief van 48 euro zou veel te laag zijn. Bovendien zouden eerdere experimenten met zogenaamde 'Sammeltaxi's' vanaf Duitse stations geleerd hebben dat veel klanten het samenrijden en de extra wachttijd als een beletsel zien. Anderzijds zien ondernemers kansen voor een imagoswitch voor de taxi van een min of meer elitair naar een populair massavervoermiddel.
Het project staat of valt met een goede organisatie van communicatie en logistiek. Voor de opbouw van onder andere een dispositiesysteem waarbij deelnemende taxi's permanent gelokaliseerd kunnen worden, is een investering nodig van rond de 10 miljoen euro. Particulieren kunnen aandelen voor het project aankopen, waarbij een toekomstig rendement van 19 procent wordt voorgerekend.

Nederland
Zou een formule à la Taxmobil in Nederland kunnen gedijen? Arjan Boukema van Koninklijk Nederlands Vervoer noemt het Duitse idee innovatief en interessant, maar voor straattaxivervoer zijn de huidige maxima voor opstaptarief en kilometerprijs een beletsel. Op contractbasis zou het Duitse initiatief hier wel ingevoerd kunnen worden. 'Maar', voegt Boukema zich in de rij van critici, 'het voorgestelde tarief van 48 euro is erg laag. Zo'n systeem is aantrekkelijk maar het functioneert alleen bij massale toepassing. Het is de vraag hoe logistieke en organisatorische problemen bij een geleidelijke invoering opgelost kunnen worden.'

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.