Duitse steden doen diesels in de ban
dinsdag 27 februari 2018
timer 2 min

Als Duitse steden geen maatregelen willen nemen om oude, vervuilende diesels uit bepaalde delen van de gemeente te weren, mogen milieuorganisaties hen daartoe dwingen. Dat bepaalde de hoogste Duitse bestuursrechter op 27 februari. Het hoger beroep van de steden Düsseldorf en Stuttgart is daarmee verworpen.

Dat schrijft de NOS. Zeventig Duitse steden voldoen niet aan de Europese norm voor luchtkwaliteit en tegen twintig van hen spande milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe (DUH) rechtszaken aan.

DUH wil dat de gemeenten in bepaalde delen van de stad 'milieuzones' instelt, omdat de luchtkwaliteit daar niet voldoende is. In Düsseldorf en Stuttgart stelde de rechter DUH al in het gelijk stelde, waarna deze gemeenten in hoger beroep gingen.

Gevolgen
De uitspraak van de hoogste rechter heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor de andere steden die met milieuvervuiling kampen, en waartegen nog een rechtszaak loopt of gestart gaat worden.

Ook voor automobilisten heeft dit gevolgen, want in Duitsland rijden zo’n 15 miljoen dieselauto’s rond. Een groot deel van hen voldoet niet aan de Euro-6-norm, een Europese emissiestandaard voor voertuigen die sinds 2015 verplicht is.

Gefaseerd
Van de rechter moet de maatregel wel gefaseerd ingevoerd worden. Zo is een verbod in Stuttgart niet mogelijk vóór 1 september 2019. Er gelden ook uitzonderingen voor kleine ondernemers zoals loodgieters.

'Dit sterkt onze zaak'
De uitspraak van de Duitse rechter is koren op de molen van Milieudefensie, dat momenteel een hoger beroep voert tegen de Nederlandse Staat om aan de Europese luchtkwaliteitsnormen te voldoen. "Deze uitspraak helpt ons bij het onderbouwen van ons hoger beroep", zegt campagneleider Anne Knol van Milieudefensie.

"De Duitse rechter stelt de luchtkwaliteit boven andere belangen. Verbetering van de luchtkwaliteit heeft dus echt prioriteit. Uiteindelijk moeten alle Europese landen aan dezelfde norm voldoen en daarom hopen we hier de nationale rechter mee te kunnen overtuigen."

Meer landen
Overigens is Duitsland niet het enige land waar de rechter een milieuorganisatie in het gelijk stelde, stipt Knol aan. Ook in Engeland, Polen en Tsjechië vond de rechter dat milieubelangen zwaar wegen. "Een gezonde wind waait door Europa", zegt Knol daarover.

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden