Duitsland wil waterstof-tanknet langs Autobahn

dinsdag 14 juni 2005
timer 3 min

's Werelds grootste praktijktest met waterstofauto's moet worden uitgevoerd op een 'Autobahn-Ring' van niet minder dan achttienhonderd kilometer lengte. Dit plan, opgeworpen door de Duitse producent van industriële gassen Linde, voorziet in een netwerk tussen de steden Berlijn, Leipzig, München, Stuttgart en Keulen.

In totaal zouden 35 tankstations voor de nieuwe brandstof gebouwd moeten worden, veelal te vestigen op bestaande tanklocaties langs de Autobahn. Volgens Linde is de tijd rijp voor grootschalige proefnemingen. Technische knelpunten op het vlak van opslag, het tanken zelf en het rijden op deze 'brandstof-van-de-toekomst' zijn opgelost. Met een actieve rol van politiek, economie, wetenschap en industrie kan Duitsland een prominente rol spelen in de verdere ontwikkeling van de waterstoftechnologie, meent bestuursvoorzitter dr. Wolfgang Reitzle van Linde. Waterstof biedt de Bondsrepubliek een goede kans om wereldwijd op technologiegebied weer een leidende rol te gaan spelen.
In deze stelling wordt Linde gesteund door de Duitse auto-industrie. Audi, BMW, Ford, DaimlerChrysler, Opel en Volkswagen hebben reeds uiteenlopende onderzoeks- en praktijkmodellen geproduceerd. BMW sluit daarbij het meest aan bij de bestaande motortechniek. Zo wil deze producent van de huidige 7-serie een hybrideversie op de markt brengen die zowel op benzine als op waterstof kan rijden. Voor de promotie van de waterstofauto heeft BMV de zogeheten H2R ontwikkeld: een pittige bolide die tijdens een recente test op een Frans racecircuit ruim 300 km/uur haalde. Met dit visitekaartje zijn volgens BMW nu politiek en energiemaatschappijen aan zet.
Het broeikaseffect en de toenemende olieschaarste zijn de voornaamste 'katalysatoren' voor de waterstofeconomie. Het grote pluspunt is dat waterstof een nagenoeg oneindige energiebron biedt en dat bij het gebruik als brandstof nauwelijks van enige emissie sprake is. Geen kool- of stikstofdioxide, geen minuscule deeltjes. Bij de waterstofmotor komt alleen zuiver water vrij. Wel is voor de winning van het gas fossiele brandstof nodig, tenzij hiervoor zonne-energie kan worden ingezet.
Voor de Duitse proef zou niet meer dan 30 miljoen euro nodig zijn, te weten voor de bouw van de 35 tankstations (om de 50 km) langs de 'ring' plus kosten voor aanvullende infrastructuur.
Het grootste experiment met waterstoftractie loopt momenteel in Berlijn. Daar rijden zestien particuliere auto's en een stadsbus op waterstof. Vooralsnog zijn zij aangewezen op slechts één tankstation.


Californië
In de race voor toepassing van waterstoftechnologie in het verkeer is nadrukkelijk ook de VS en met name Californië. Vision 2010 is de roepnaam voor het 'Hydrogen Highway Network'. In dat jaar moet elke Californiër die dat wenst op waterstof kunnen rijden met gebruikmaking van brandstofcellen. Langs de belangrijkste Interstate-snelwegen in Californië moeten dan 150 tot 200 waterstoftankstations in bedrijf zijn. De waterstofproductie dient in toenemende mate te geschieden door middel van schone of hernieuwbare energiebronnen. De kosten van het project worden geschat op 75 tot 200 miljoen dollar.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.