Dynamische reisinfo bij elke halte Lelybus

dinsdag 13 april 2004
timer 3 min

Vooraf was er twijfel of aanbesteding van het stadsvervoer van Lelystad in een afzonderlijke concessie wel zo’n goed idee was. Gezien de beperkte vervoerwaarde van nog geen drie miljoen euro op jaarbasis bestond het gevaar van relatief dure offertes. Achteraf viel dit reuze mee. Aanbieder Connexxion rijdt met het nieuwe concept Lelybus voor een iets lager budget, 26 procent meer dienstregelingsuren en gaat ook in op wensen van de gemeente, waardoor vanaf april op ongeveer 85 haltes dynamische reisinformatie wordt geboden.

In totaal gaat het om 90 procent van de haltes, die mede voor dit doel zijn verbouwd en voorzien van een aftelklok die in minuten aangeeft wanneer de eerstvolgende bus daadwerkelijk bij de halte arriveert. Ook is iets gedaan aan de bereikbaarheid van haltes (fietsenstalling) en de sociale veiligheid (betere verlichting, nieuwe abri).
De dynamische reisinformatie wordt aangeleverd door een voertuigvolgsysteem. Dit wordt door de gemeente ook gebruikt om de punctualiteit te monitoren en desgewenst na overleg met de vervoerder in te grijpen op plaatsen waar regelmatig vertraging ontstaat.
Lelystad en Connexxion bekostigen het systeem samen. De gemeente denkt overigens het grootste deel van het geïnvesteerde bedrag terug te krijgen via subsidies. Ook hoopt men op meer reizigers. Connexxion heeft zichzelf een target opgelegd van 47,5 procent meer passagiers.
Het ging de gemeente er bij deze aanbesteding voornamelijk om de bus uit het verdomhoekje te halen door de belevingskwaliteit ervan aanzienlijk te verbeteren. Dynamische reisinformatie draagt daaraan bij, aldus interim beleidsmedewerker Paul Verheijdt van de gemeente Lelystad. ‘Daarnaast is eenvoud belangrijk.’
Daarom rijden de lijnen A tot en met F, zoals ze nu heten, zeven dagen in de week elk kwartier. Er komen nieuwe lagevloerbussen en op rustige momenten wordt met kleine busjes gereden. Voorts is van maandag tot en met vrijdag na negen uur ‘s morgens en in het weekend de hele dag een Lelybus-Dalkaartje van 1 euro verkrijgbaar bij de chauffeur. Het kaartje is een uur geldig en de gebruiker mag er binnen die tijd onbeperkt mee overstappen. Het daltarief is niet zozeer goedkoper dan de strippenkaart, maar wel handiger, vooral voor nieuwe reizigers.
Late service
Lelybus Nite Service is in het leven geroepen om reizigers die na de laatste bus nog met de trein op het station aankomen naar huis te brengen. Standaard staat een taxibusje klaar dat late treinreizigers naar de gewenste halte brengt en voor 1,40 euro extra zelfs thuis voor de deur afzet, mits de bestemming binnen het verzorgingsgebied valt.
In de begroting van de nieuwe woonwijk Warande (20 000 inwoners) is geld gereserveerd om de aanloopverliezen van een nieuwe buslijn te bekostigen. Connexxion hoeft daardoor niet te wachten tot er voldoende vraag is. Onder het motto de veroorzaker betaalt, reserveert de gemeente ook geld om bij wegwerkzaamheden de kosten wegens het omleiden van de bus te financieren.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.