Dynamische routepanelen op windenergie

dinsdag 23 maart 2004
timer 3 min

Dynamische route-informatiepanelen en lichtmasten die draaien op stroom van kleine windmolens. Op verzorgingsplaats De Brink bij het AC-restaurant aan de A 50 bij Apeldoorn gaan de eerste drie innovatieve windturbines het komende half jaar hun nut bewijzen. De duurzame energie die zij per stuk in 24 uur produceren zou op termijn voldoende moeten zijn om één dynamisch route-informatiepaneel te laten ‘branden’ of vier a vijf lichtmasten.
Deze proef met kleine, en daardoor flexibel toepasbare windturbines is door een consortium onder leiding van BAM ontwikkeld in het kader van het programma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat als onderdeel van het project Energiek Wegdek. Twee van de drie molentjes hebben een zogenoemde tulpvorm. Zij zijn van Duitse makelij en worden bij onze oosterburen al in de praktijk toegepast. Het derde windmolentje heeft meer van een slagroomklopper en betreft een prototype van Nederlandse makelij. \De energie die door deze molens wordt opgewekt, is uitsluitend bedoeld voor de energiebehoefte van het instrumentarium op of langs de weg, zoals dynamische route-informatie en lichtvoorziening. De windmolens hebben dus geen wieken, maar vangen de wind met lamellen of schoepen die roteren om een verticale as. Voordeel is het kleinere ruimtebeslag, waardoor de molen bijvoorbeeld bovenop een lichtmast kan worden geplaatst en daarmee een zelfvoorzienend systeem mogelijk maakt.
Binnen het project Energiek Wegdek loopt tevens een proef op de A18 bij Didam waarbij elektrische energie wordt opgewekt uit het wegdek, door gebruik te maken van de temperatuursverschillen over de diepte van de verhardingsconstructie. In de winter is de temperatuur aan de bovenlaag bijvoorbeeld laag en onderin relatief hoog. Zomers is dit precies andersom. Thermokoppels zetten de temperatuursverschillen om in elektrisch stroom. Van deze proef is op dit moment al duidelijk dat de toepassing met het huidige materieel niet kostendekkend is.
De drie windmolens langs de A 50 zijn vanaf 17 maart operationeel. Ze worden voor de duur van de proef één op één geplaatst bovenop een additionele lichtmast op de verzorgingsplaats. Op deze locatie liggen ook vier proefvakken van het superstille in de fabriek geproduceerde ‘wegdek van de toekomst’. Bovendien is het een locatie met weinig omwonenden en veel ruimte direct bij de snelweg.
De energieopbrengsten van de windmolens worden meegenomen in het monitoringstraject van de proef in Didam. De gezamenlijke uitkomsten worden in het najaar bekend gemaakt. Voor het windmolenproject is 100.000 euro uitgetrokken. Bij een geslaagde proef zullen de windmolens naar verwachting op grotere schaal worden toegepast. De windmolentjes kosten momenteel enkele tienduizenden euro’s, een fractie van de traditionele windmolen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.