Een jaar corona, maar ook een jaar '100 kilometer per uur'

woensdag 17 maart 2021

Deze week werken velen van ons precies een jaar thuis: op maandag 16 maart 2020 begon het grootste thuiswerk experiment ooit. De verkeersintensiteiten halveerden bijna, zeker in de spitsen en files verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar in dat voorafgaande weekeinde werd ook nog een andere maatregel ingevoerd met het nodige effect op het verkeer. Tussen 6.00 en 19.00 werd de maximum snelheid op de snelwegen verlaagd naar 100 km/u.

Door Bas Turpijn, NDW

Doordat de beperkende maatregelen als gevolg van de Corona pandemie en de snelheidsverlaging op hetzelfde moment werden ingevoerd, is het erg lastig om het specifieke effect van de snelheidsmaatregel te kwantificeren met behulp van data.

Toch laten de onderstaande plaatjes wel een indicatie zien wat het betekent voor de bereikbaarheid, uitgedrukt in de gemiddelde reistijd van A naar B. De beide plaatjes tonen de verandering van de gemiddelde reistijd in minuten van/naar Utrecht naar/van andere gemeenten in het land. Deze berekeningen hebben we gebaseerd op Floating Car Data (FCD). Het rechterplaatje zijn de reistijdverschillen van de eerste week na de beperkende maatregelen en de snelheidsverlaging en eerste week van maart (week 10), nog voor deze maatregelen. Het linkerplaatje doet hetzelfde, maar dan is week 10 van dit jaar vergeleken met week 10 vorig jaar.

Wat opvalt is dat de bereikbaarheid van Utrecht vanuit de dichterbij gelegen gebieden beter is geworden, maar dat de reistijd naar de verder weg gelegen gebieden juist is toegenomen. Vermoedelijk komt het eerste door het wegvallen van de congestie en het tweede door de verlaging van de maximum snelheid.

Dat sluit op zich ook wel aan bij de verwachtingen vooraf: het effect van de  snelheidsverlaging is vooral merkbaar op de langere afstanden. En dat zien we dus terug in de gegevens.

-

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.