Eén op de twee auto’s kleeft aan bumper voorganger

zaterdag 13 maart 2004
timer 2 min

Bumperkleven is topergernis in het verkeer en een veelgepleegde verkeerszonde. Eén op de twee automobilisten hijgt zijn voorganger in de nek. Volgens de ongevallenmeetlat is bumperkleven medeoorzaak van zo’n 500 ongevallen met slachtoffers per jaar, één op de vijf ongevallen. Op de N201 tussen de A2 afslag Vinkeveen en het dorp aan de plas wordt sinds 8 januari iedere bumperkleving geregistreerd. Als variant op het ‘U rijdt te snel’-bord introduceerde de provincie Utrecht hier het ‘U kleeft’-bord.

Hoe pak je bumperkleven aan? De provincie Utrecht riep daarvoor een speciale werkgroep in het leven waar Advin Zuidoost, adviseurs en ingenieurs op het terrein van verkeer en vervoer, TEC Traffic Systems, Politie Regio Utrecht, provincie Utrecht en ROV Utrecht deel van uitmaken. Dit resulteerde in de ontwikkeling van een bumperkleef-waarschuwings- en detectiesysteem. Net als de bekende ‘U rijdt te snel’-borden, wordt iedere bumperklever door het systeem opgemerkt en (voor zijn omgeving) kenbaar gemaakt. Voor de aanleg van de eerste kleefdetectie zijn vlak voor het meetpunt (tussen afslag en dorp) detectielussen in het wegvak aangelegd, evenals op 300 meter na het bord. Op het proefvak rijden zo’n 20 000 voertuigen per dag. De borden werken trouwens pas vanaf een snelheid van 60 km per uur. Auto’s die het meetpunt met lagere snelheid passeren, bijvoorbeeld tijdens de ochtend- en avondspitsen, worden niet geregistreerd om verwarring te voorkomen tussen filerijden en bumperkleven. Tijdens de eerste testdag (8 januari) in de technische proefperiode voorafgaand aan de publieke voorlichtingscampagne (begin februari) zijn 38 bumperklevers aangehouden door de politie. Zij kregen niet de wettelijke boete voor bumperkleven van 145 euro in de hand gedrukt, maar een enquêteformulier. Hieruit bleek dat de meeste klevers het oplichtende bord hadden opgemerkt. Sommigen meenden dat ze niet te dicht op de voorganger reden. Wel was het duidelijk dat de tekst voor hen bedoeld was. 85 Procent van de klevers gaf aan dat het bord hulp bood bij het inschatten van de veilige afstand tot de voorganger. Ook zou het naar verwachting invloed hebben op andere wegen waar geen bumperkleefbord staat. Vanaf de publieke voorlichtingscampagne wordt er meerdere keren gehandhaafd, waarbij ofwel een boete ofwel een tweede enquêteformulier wordt uitgedeeld. Halverwege het jaar zal de rapportage over de pilot zijn afgerond. Bij ‘goed gevolg’ zal het 'bumperkleefbord' in productie wordt genomen om in eerste instantie dienst te doen als waarschuwingsbord op (ongevalgevoelige) 80 km-wegen in Nederland.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.