Een virtuele crash dummy voor álle typen inzittenden

woensdag 1 juni 2022

Decennia lang worden botsproeven uitgevoerd met een zogeheten crash test dummy. Deze dummies worden door onderzoekers gebruikt om een inschatting te maken van de verwondingen en overlevingskans bij een ongeval. De traditionele crash dummy is in de jaren zeventig ontworpen naar het postuur van een gemiddelde man. De pop is 1,75m lang en weegt 77kg. Vrouwen hebben een andere lichaamsbouw dan mannen. Met dit feit is nooit serieus rekening gehouden. Het resultaat: Vrouwelijke auto-inzittenden hebben bij een ongeval een aanzienlijk hogere kans om te overlijden of om ernstig letsel op te lopen in vergelijking met mannelijke inzittenden. Een virtuele crash dummy moet bijdragen aan veiliger auto’s voor álle typen inzittenden.

Het EU-consortium VIRTUAL, bestaande uit onderzoeksinstituten, universiteiten en verzekeringsmaatschappijen en partijen uit de automotivebranche, heeft een virtuele crash dummy ontwikkeld: de Human Body Model. De virtuele crash dummy wordt via een open source platform vrij beschikbaar gesteld aan de auto-industrie, de onderzoekswereld en instanties die zich met veiligheidstesten van auto’s bezighouden. Binnen het platform kunnen de fysieke eigenschappen van het Human Body Model volledig worden aangepast al naar gelang de virtuele botsproef die men wil uitvoeren.

Achterstand wegnemen

Astrid Linder, projectleider van het VIRTUAL-project: "De huidige EU-regelgeving schrijft nog steeds voor dat botsproeven moeten worden gedaan met dummies die zijn gebaseerd op een man van gemiddelde lengte en gewicht. Voor een vrouwelijke dummy heeft men simpelweg een mannelijke pop verkleind. Hoewel een vrouwenlichaam op wezenlijke punten anders is dan dat van een man, wordt hier dus geen rekening mee gehouden," zegt Linder. "Ofwel: de veiligheid van auto’s is niet op vrouwelijke inzittenden afgestemd. De Human Body Model moet die achterstand wegnemen."

Bron: swov.nl

De traditionele crash dummy

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.