‘Eerst verkeersmanagement dan pas meer asfalt’

woensdag 25 mei 2016
timer 3 min
In het publieke debat over het verminderen van files wordt vaak gesproken over de aanleg van meer asfalt of rekeningrijden, maar voor maatregelen als matrixborden, spitsstroken en toeritdosering is minder aandacht. Onterecht concludeert Simeon Calvert. Het effect van verkeersmanagementmaatregelen op files is groter dan gedacht. Dit blijkt uit verbeterde modellen, die rekening houden met onzekere factoren zoals het weer en fluctuaties in verkeersstromen. Calvert promoveert op 26 mei op dit onderwerp aan de TU Delft.

Veel automobilisten zal het bekend voorkomen: de ene keer lijkt de verkeersdrukte mee te vallen en de andere keer rijst de vraag waar al die extra auto’s toch vandaan komen. Onzekerheden in het verkeer worden beïnvloed door bijvoorbeeld het weer, incidenten of wegwerkzaamheden en soms is er geen duidelijke oorzaak. Verder heeft iedere bestuurder een ander rijgedrag: de ene automobilist is een bumperklever, terwijl de andere auto ruimte lijkt te houden voor een onzichtbare vrachtwagen. Dit soort onzekerheden en fluctuaties in verkeersstromen hebben invloed op het verkeer en op filevorming.

Verkeersmanagement
Verkeersmanagement is gericht op het beter benutten van wegcapaciteit zodat het verkeer beter door kan stromen. Voorbeelden zijn matrixborden, spitsstroken, toeritdosering en reisinformatie. De effectiviteit van deze maatregelen, om bijvoorbeeld reistijden te verkorten, is gevoelig voor de genoemde onzekerheden en fluctuaties.

Model
Om de effectiviteit van de verkeersmaatregelen goed te berekenen, ontwikkelde promovendus Simeon Calvert modellen die de reistijdvoorspelling verbeteren. In plaats van de reistijd te berekenen op basis van gemiddelde dagen, bijvoorbeeld de gemiddelde verkeersdrukte in een bepaalde maand, wordt er berekend op basis van de daadwerkelijke drukte en de factoren die van invloed kunnen zijn op de doorstroom van het verkeer.


Uitkomsten verkeersmanagement onderschat
Met deze verbeterde methode blijkt dat verkeersmanagement efficiënter is dan voorheen werd gedacht. Calvert: ‘Met de oude modellen voor reistijdvoorspelling worden de positieve uitkomsten onderschat. Er werd in die berekeningen geen rekening gehouden met factoren die van invloed zijn op de doorstroom. Door die wel mee te nemen in de reistijdvoorspelling, worden de voorspellingen nauwkeuriger.’

Calvert onderzocht het effect van enkele maatregelen, waaronder toeritdosering, om de doorstroming te verbeteren op de A20 bij Rotterdam. Zijn modellen voorspellen dat de maatregelen zullen zorgen voor een afname van duizenden vertragingsuren.

Asfalt
Deze inzichten en ontwikkelde methoden kunnen Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders helpen om betere aanbevelingen te doen om de filelast te verlichten. Calvert: ‘Extra infrastructuur bouwen blijft een optie, maar is duur en kan soms juist extra nadelige effecten veroorzaken, zoals het aantrekken van extra verkeer. Ik ben van mening dat verkeersmanagement altijd als eerste moet worden verkend, voordat men meer asfalt overweegt.’

Promotie
Simeon Calvert promoveert op 26 mei op zijn onderzoek ’ Stochastic Macroscopic Analysis and Modelling for Traffic Management’om 9:30 uur in de Aula, TU Delft. Promotor is prof.dr.ir. S.P. Hoogendoorn (CiTG). Het onderzoek van Calvert is deels vanuit TrafficQuest (een samenwerking tussen TU Delft, TNO en Rijkswaterstaat) en deels vanuit TNO gefinancierd.

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.