Eerste autotunnel in Nederland 70 jaar

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Aanstaande dinsdag 14 februari bestaat de Maastunnel in Rotterdam 70 jaar. De eerste autotunnel van Nederland werd in 1942 – in de oorlogstijd – zonder veel feestelijkheden geopend.

De Geopersdienst meldt dat burgemeester Droogleever Fortuyn op 15 juni 1937 het startsein gaf voor de bouw van de tunnel – die de oevers van de Nieuwe Maas met elkaar verbindt – waar 5 jaar aan is gewerkt. De bouwwerkzaamheden gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog gewoon door.

Zinkmethode
De tunnel bestaat uit vier buizen: twee voor auto’s, een voor fietsers en een voor voetgangers.
Voor de bouw van de Maastunnel is de zogenaamde zinkmethode gebruikt. De doorsnede van de tunnel bestaat uit twee buizen met rijbanen van 6 meter breedte voor auto’s en twee boven elkaar gelegen smallere buizen voor fietsers en voetgangers. De tunnelbuizen zijn vanwege de hygiëne bekleed met ongeveer 800.000 witte keramische tegels.

Amazing Stroopwafels
De Amazing Stroopwafels schreven een lied over de Maastunnel. In de bijbehorende clip is historische beeldmateriaal van de Maastunnel gebruikt.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De noordzijde van de Maastunnel in Rotterdam omstreeks 1966

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.