Eerste prijs voor integrale aanpak ruimte en verkeer

woensdag 7 september 2005
timer 2 min

Op 6 oktober wordt tijdens het Ruimte & Mobiliteitscongres in Utrecht de eerste landelijke Ruimte & Mobiliteit Prijs uitgereikt aan de meest succesvolle integrale aanpak van woningbouw en mobiliteit in Nederland. Acht projecten zijn daarvoor genomineerd. Wie de winnaar van de publieksprijs wordt hangt af van een stemming via internet.

Onder de acht genomineerden bevinden zich drie gemeenten met een multifunctioneel en leefbaar centrum(plan): Houten, Almere en Wijbosch, Schijndel, drie landelijke en duurzame wijken in Heiloo-Limmen, Goirle en Leidsche Rijn en twee gemeenten waar nieuwe infrastructuur de opening biedt voor ruimtelijke ontwikkeling: Wageningen en Zwaagwesteinde.
Alle genomineerden staan model voor een gelijktijdige aanpak van ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit, door samenwerking tussen de verschillende disciplines. De projecten combineren woningbouw met een mobiliteitsopgave, of andersom.
Criteria die de jury in haar beoordeling meeneemt zijn dan ook allereerst de wijze van samenwerking tussen ruimte en mobiliteit en de mate waarin de samenwerking heeft geleid of zal leiden tot een beter resultaat. Daarnaast wordt gekeken naar de realiseerbaarheid van de gekozen oplossingen en naar procesinnovaties op het gebied van bijvoorbeeld regelgeving en financiering. Tot slot dient het project een bron van inspiratie te zijn voor vergelijkbare projecten in Nederland.
Naast de vakjuryprijs wordt er op het congres ook een publieksprijs uitgereikt voor het project dat als onderdeel van de genomineerde projecten op de website van het Programma Ruimte & Mobiliteit de meeste stemmen heeft gekregen.
De prijs bestaat uit: publicatie in diverse media, een plaquette en een bedrag van 10.000 euro, te besteden binnen het project.
De prijs vloeit voort uit het driejarig Programma Ruimte & Mobiliteit dat loopt tot 2007. Dit programma wil decentrale overheden ondersteunen bij het ontwikkelen van een samenhangend beleid voor ruimtelijke ordening en mobiliteit. Het Programma wordt uitgevoerd door het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Om alle doelgroepen te bereiken werkt het KpVV in een programmabureau samen met Nirov, CROW en Vereniging Stadswerk Nederland.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.