Eerste trekkerkenteken overhandigd

woensdag 9 december 2020

Het eerste trekkerkenteken is door minister Van Nieuwenhuizen overhandigd. Het kenteken TBB-01-B is het eerste trekkerkenteken. De ontvanger was Aldert van der Spek, directeur bij Van der Spek Groen, Groene en Infra. Nieuwe landbouwvoertuigen moeten vanaf 1 januari direct geregistreerd worden en een kentekenplaat voeren. Voor bestaande landbouwvoertuigen geldt dat deze vanaf 1 januari 2021 een jaar de tijd hebben om hun voertuig te registreren. Op dit moment geldt de kenrekenplicht voor landbouwvoertuigen met een toegestane maximumsnelheid van 25 kilometer per uur; vanaf 1 januari 2025 geldt de kenrekenplicht voor alle landbouwvoertuigen.

Maximumsnelheid omhoog en APK-plicht

De registratie- en kentekenplaatplicht wordt gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen. Die maximumsnelheid gaat, als de constructie van het voertuig dat toelaat, van 25 naar 40 kilometer per uur. Wel is daarbij ook een APK-plicht ingesteld voor deze voertuigen. De registratieplicht gaat ook gelden voor bouwvoertuigen en machines met bestuurder, die worden gebruikt voor grond- weg- en waterbouw of groenonderhoud.

Mijlpaal

Minister Van Nieuwenhuizen: "Ik ben erg blij dat we na jaren van overleg nu samen met de sector deze mijlpaal bereikt hebben. De snelheidsverhoging voor landbouwvoertuigen scheelt onder meer gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Dat is echt goed nieuws voor de verkeersveiligheid. Door de registratie en het kenteken is bij diefstal of een verkeersongeluk bovendien makkelijk te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is van het voertuig." 

Ook kenteken voor bouwvoertuigen

De registratie- en kentekenplaatplicht geldt straks niet alleen voor landbouwvoertuigen, maar ook voor machines met bestuurder die worden gebruikt voor de grond-, weg- en waterbouw en het groenonderhoud. 

Campagne

De RDW is gestart met een campagne om de sector te wijzen op de veranderingen.Meer informatie over welke regels precies gaan gelden voor welke voertuigen is te vinden op http://www.rdw.nl/.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Heel jammer dat werktuigen die ontwikkeld zijn voor gebruik op het land, nog gebruikt mogen worden voor transport van oogst en dergelijke. Nu zijn we nog niet af van het gescheur over landwegen en provinciale wegen met mais en gras en meer. Het mag nu zelfs wettelijk met 40 km/uur.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.