Effect beplanting op betere luchtkwaliteit snelwegen

donderdag 23 augustus 2007
timer 2 min

De prijsvraag ‘Vegetatie voor betere luchtkwaliteit: meten is weten’ nodigt marktpartijen zoals de groenvoorzieningssector, modelontwikkelaars en consultants, uit om oplossingen te ontwikkelen voor vegetatie die een positief effect hebben op de luchtkwaliteit langs wegen. Het gaat zowel om de ontwikkeling van modellen die het effect van vegetatie op luchtkwaliteit zo nauwkeurig mogelijk weergeven, als om het ontwerpen van een vegetatie voor een betere luchtkwaliteit.

De prijsvraag is uitgeschreven in het kader van het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit (IPL). Met dit programma willen de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die bijdragen aan betere luchtkwaliteit op en rond snelwegen stimuleren. Daartoe benaderen zij nadrukkelijk marktpartijen.
In de prijsvraag wordt onderscheid gemaakt in twee soorten opdrachten. De eerste betreft het genereren van gevalideerde modelsimulaties die het effect van vegetatie op luchtkwaliteit zo goed mogelijk kunnen bepalen. De tweede (uitgebreidere) component bestaat naast het bovengenoemde, ook uit het ontwerpen/ontwikkelen van vegetatie voor een betere luchtkwaliteit. Inzendingen kunnen tot vrijdag 5 oktober 2007 worden ingediend (zie www.ipluchtkwaliteit.nl).
Het uiteindelijke doel van het project is om bij positieve uitkomsten de bestaande vegetatie langs de snelwegen te optimaliseren en om de bijdrage van vegetatie aan betere luchtkwaliteit exacter te kunnen berekenen en aantonen.

Lokale verbetering
Bij de prijsvraag gaat het om lokale verbetering van de luchtkwaliteit en niet om de algemene eigenschap van vegetaties om vervuillende stoffen uit de lucht op te nemen.
Uit eerder onderzoek en proefnemingen is gebleken dat beplanting de lokale luchtverontreiniging op twee manieren beïnvloedt. Allereerst door filtering, ofwel afvangen van verontreinigende componenten zowel gassen als fijn stof. Daarnaast veroorzaakt vegetatie verschillende veranderingen in het windveld. Op de beplante proeflocaties zullen de concentraties NOx, CO2 en fijn stof (PM10, PM2,5 en PM1) worden gemeten en vergeleken met een proefstrook zonder groen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.