Effectieve buffers stagneren niet

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Bufferen, geen fijn woord, maar dat verandert misschien als het effect inzichtelijker wordt. Met die intentie vroeg de ANWB aan Traffic Quest om een verdere uitwerking te maken van buffers. Buffers zijn een belangrijke component van ‘de visie op een robuust wegennet’ die eerder door TNO werd opgesteld in opdracht van de ANWB.

Een buffer is een tijdelijke opslagruimte voor voertuigen waarmee de terugslag van voertuigen kan worden beperkt en de doorstroming van het verkeer op het wegennet bovenstrooms beter gegarandeerd kan worden.

Ben Immers, onderzoeker van Traffic Quest: ‘Met behulp van een microsimulatie (AIMSUN) hebben we bekeken in welke mate en in welke vorm een buffer het meest effectief kan bijdragen aan betere doorstroming op het verkeersknooppunt A13 en N470, ter hoogte van Delft-Zuid. Hier wordt op de oprit naar de A13 toeritdosering, TDI, toegepast. Met name het verkeer op het onderliggend wegennet ondervindt hier veel hinder als gevolg van de fileterugslag die wordt opgeroepen door de TDI. In de studie is zowel gevarieerd met de grootte van de buffer als de omvang van het vraagpatroon. De resultaten maken inzichtelijk wanneer het zinvol is een buffer te installeren en hoe groot (opslagcapaciteit) de buffer moet zijn. Op de onderzoekslocatie blijkt dat een vierstrooks-buffer op de oprit te zijn. Deze vorm levert geen extra reistijdverlies op in de buffer en voorkomt een terugslagfile op het onderliggend netwerk.’ Immers: ‘Gaandeweg dit bufferonderzoek is ook een stappenplan opgesteld voor het nadenken over (nieuwe) buffers. Wij vonden dit een essentieel onderdeel van de uitwerking. Meer onderzoek is er overigens nodig naar de kosten van de aanleg van buffers, constateert Immers. En nee, dat komt er niet vanzelf.’

Laurens Ivens, van de ANWB: ‘Onze indruk is dat bufferen niet fijn klinkt, maar wel een goede bijdrage aan een robuust wegennet kan betekenen. Om het draagvlak voor deze maatregel te vergroten is het goed om in kaart te brengen of dit inderdaad een nuttige maatregel is. Deze uitkomst ondersteunt dat bufferen duidelijk een bijdrage kan leveren aan betere doorstroming.

Download hier het onderzoeksrapport ‘Bijdrage van buffers aan een robuust wegennet’

 
Auteur: Joske van Lith

Uit de studie komt een vierstrooks-buffer op de oprit ter hoogte van Delft-Zuid als oplossing naar voren

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.