Effectieve maatregelen dragen bij aan schonere Rotterdamse lucht

dinsdag 30 mei 2017
timer 3 min

Het gaat goed met de luchtkwaliteit in Rotterdam, één van de pilotsteden van het overheidsprogramma Slimme en Gezonde Stad (SGS). De uitstoot van roet en stikstofdioxide is in de periode oktober 2015 tot november 2016 met respectievelijk 29 en 12 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van gemeente Rotterdam.

Dit is het resultaat van een aantal maatregelen die werden opgesteld in de Koersnota Luchtkwaliteit vertelt Hetty van Rhijn-Stumphius, strategisch adviseur bij gemeente Rotterdam. In mei 2015 stelde gemeente Rotterdam deze Koersnota op. Daarin werden een achttal maatregelen geformuleerd:

  1. Het uitbreiden van de milieuzone naar categorieën (personen-, bestel- en vrachtauto’s) en gebieden (vrijwel het hele gebied binnen de ring, ten noorden van de Maas).

  2. Het doorzetten van de loopregeling voor oude en vervuilende auto’s.

  3. Inzet van stadslogistiek in kader van de Green Deal Zero Emission 010.

  4. Het plaatsen van e-laadpalen.

  5. Het verschonen van het wagenpark.

  6. De Rotterdamse Mobiliteitsagenda (RMA).

  7. Het stimuleren van innovatie en gedragsverandering.

  8. Het verschonen van brandstoffen bij gemeentelijke vrachtwagens, bussen en scheepvaart.

Alle resultaten van deze maatregelen zijn samengevat in de evaluatie van de Koersnota.

Vervuilende auto’s
Zo blijkt onder meer dat ruim 5000 Rotterdammers hun vieze auto voor de sloop hebben aangeboden. Volgens TNO is vanaf 2015 de uitstroom van personenauto's op diesel van vóór 2001 (de grootste roet-uitstoters) in Rotterdam vele malen sterker gedaald dan in andere steden.

Resultatenoverzicht

Afname uitstoot wegverkeer naar uitstoot (in %)

 

EC (%)

NOx (%)

Autonoom

10

5

Pakket maatregelen Rotterdam

19

7

Totaal gerealiseerd

29

12

 

Ook blijkt sprake van een positief effect buiten de milieuzone. Zo is het aandeel vervuilende auto's op andere locaties in de stad ook gedaald. Dat betekent dat heel Rotterdam profiteert van de maatregelen.

Verdubbeling oplaadpunten
Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s bedroeg eind 2016 ruim 2000. Dit aantal verdubbelt tot en met 2018. De verschoning van het gemeentelijk wagenpark bedroeg eind 2016 9,7%. De verwachting is dat de grote vervangingsvraag in 2017 en 2018 25% moet realiseren.

Schoner in uitstoot
Vanaf eind 2016 draaien de generatoren van cruiseschip de Aida Prima, die wekelijks afgemeerd ligt bij de Wilhelminapier, op LNG (liquified natural gas). Voor die tijd werd energie opgewekt met diesel. LNG is veel schoner in de uitstoot. Ook heeft stadsvervoerder RET aangekondigd in de nieuwe busconcessie de volledige vloot naar emissieloos te vervangen.

Ruimte voor fiets en ov
De maatregelen uit de Rotterdamse Mobiliteitsagenda, zoals het Fietsplan, Verkeersveiligheidsplan, Parkeerplan en Stedelijk Verkeersplan Rotterdam zijn gericht op verbetering van verkeerstromen door de stad. Meer ruimte voor fiets en openbaar vervoer moet helpen mensen te verleiden om de auto vaker te laten staan.

Slimme en Gezonde Stad
Rotterdam is één van de pilotsteden van het overheidsprogramma Slimme en Gezonde Stad (SGS). Vanuit dit programma zijn nog aanvullende maatregelen genomen, om de luchtkwaliteit te verbeteren. “In kader SGS is via het Stedelijk Verkeersplan een pilot gedaan met de MilieuGezondheidsRisico indicator (MGR). Verder zijn we bij de Green Deal Stadslogistiek in de startfase voor een project met IenM en onderzoeksinstituut DRIFT gericht op de transitie voor Stadslogistiek naar emissieloos”, aldus stategisch adviseur Van Rhijn-Stumphius.

 

Lucht in cijfers 2016

De luchtkwaliteit in Rotterdam is de afgelopen jaren rap beter geworden

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.