Elektrische transportfiets vervangt auto

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Me
Meer dan 80 procent van het goederenverkeer in een stad kan met behulp van elektrisch aangedreven transportfietsen plaatsvinden.

Dat is het uitgangspunt van het twee jaar durende proefproject ‘ik vervang een auto’ van het Instituut voor Verkeersonderzoek van het Duitse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (DLR), dat onlangs van start ging.

40 elektrisch aangedreven transportfietsen gaan in verschillende Duitse steden voor het vervoer van goederen zorgen. Het project richt zich op het bezorgen van goederen, die door de grootte of het gewicht niet per gewone fiets te bezorgen zouden zijn.

Onderzoek naar belemmeringen

De verwachting is dat het voor vrijwel alle autokoeriersdiensten een aantrekkelijk alternatief kan zijn om over te schakelen op het gebruik van elektrische transportfietsen. De onderzoekers gaan onder meer bekijken, welke belemmeringen er zijn voor het gebruik van de bakfiets, ze leggen vast hoe de klanten reageren en onderzoeken welke aanpassingen er in de infrastructuur eventueel noodzakelijk zijn.

iBullitt Pedelec Solar

De elektrisch aangedreven bakfiets is de iBullitt Pedelec Solar van de firma Urban. Het laadvermogen is 100 kilo, de actieradius van de betreffende accu’s ligt op 90 kilometer. Deelnemende steden zijn Berlin, Hamburg, München, Düsseldorf, Leipzig, Bremen, Nürnberg en Mainz. Het project krijgt financiële ondersteuning van het Duitse ministerie van Milieu.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Tijdens de proef 'Ik vervang een auto' in diverse Duitse steden wordt onderzocht of een elektrisch aangedreven transportfiets het goederenverkeer met 80 procent kan ontlasten

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden