Elektrofiets is en blijft fiets

maandag 10 december 2007
timer 2 min

‘Verboden voor (snor)brommers’, waarschuwt het verkeersbord op een rustiek rijwielpad. Fietsen, ook die met elektrische trapondersteuning, zijn hier welkom, snorfietsen alleen met uitgeschakelde motor. De elektrische tweewieler verenigt het beste van twee werelden: schoon en stil als een fiets, krachtig door de elektrische assistentie, én ze heeft inmiddels de status van fiets veroverd.

De populariteit van de elektrofiets groeit. In 2006 was het marktaandeel van elektrische fietsen in de totale fietsverkoop 3 procent (45.000 stuks), in de eerste helft van 2007 is dat aandeel naar 5 procent gestegen, meldde de BOVAG in oktober. BOVAG en RAI Vereniging verwachten dat de verkoop van elektrische fietsen zich ten opzichte van vorig jaar verdubbelt.
De fiets met trapondersteuning werkt alleen als de fietser zelf op de pedalen gaat staan. Op dat moment start de ondersteuning en deze stopt wanneer de pedalen stilstaan of als de maximumsnelheid van 25 km/uur is bereikt. De trapondersteuning werkt meestal op batterijen, die relatief onzichtbaar in een hub- of naafmotor in het wiel zijn geplaatst. De onzichtbaarheid van de extra ‘paardenkracht’ draagt bij aan het succes. Bij de introductie leek het vervoermiddel vooral een uitkomst voor ouderen en mensen met fysieke beperkingen, maar ook voor andere doeleinden zoals woon-werkverkeer komt het meer en meer in beeld.
De elektrofiets bereikte niet zonder slag of stoot de status van fiets. Een tijdlang had de tweewieler een onduidelijke positie. Sinds 1998 werd het voertuig door het ministerie van Justitie wel informeel als fiets aangemerkt, maar pas op 1 september 2005 werd ze voor het Voertuigregelement een gewone fiets. Daarvoor werd ze aangemerkt als motorrijtuig met de daarmee verbonden verzekeringsplicht en minimumleeftijdseis van 16 jaar. Door de wetswijziging verviel de leeftijdsgrens, waardoor bijvoorbeeld ook kinderen met fysieke beperkingen erop mogen rijden.
Op voorspraak van Fietsersbond en ouderenbonden is op 1 oktober 2006 ook de verzekeringsplicht op grond van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen afgeschaft. Argument voor afschaffing was het meevallend ongevalsrisico. Het risico was hoger ingeschat dan dat van de fiets, maar bleek lager.
De elektrische fiets is géén snorfiets. Snorfietsen hebben meestal een verbrandingsmotor, maar er zijn ook modellen met een elektromotor. Bij een snorfiets hoeft de fietser echter niet zelf te trappen en de berijder moet 16 jaar zijn. In Nederland geldt geen helmplicht, in België wél.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.