Energieneutraal openbaar verlichtingssysteem

maandag 23 maart 2009
timer 1 min

De Friese bedrijven Heijtech Lighting uit Surhuizum en de EKB groep uit Drachten willen, samen met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, een intelligent, energieneutraal en verkeersveilig openbaar verlichtingsysteem maken. Deze geïntegreerde techniek is nog niet eerder ontwikkeld. De provincie Fryslân heeft een bijdrage van 200.000 euro toegekend.

Het nieuwe verlichtingssysteem voorziet in de eigen energiebehoefte. Dat kan door het gebruiken van energiezuinige LED-verlichting en door het licht aan te passen aan de aanwezigheid van personen en/of voertuigen. Met het verlagen van de energievraag is het mogelijk het verlichtingsysteem op wind- en/of zonne-energie te laten draaien. Het product biedt vooral een oplossing daar waar verlichting nodig is maar stroomvoorziening ontbreekt.
Het innovatieve project past binnen de ambities van de provincie Fryslân op het gebied van duurzame energie. De provincie streeft ernaar onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Ook wil de provincie nieuwe innovatieve economische activiteiten, lagere woon- en transportlasten, een duurzaam imago en een betere ruimtelijke kwaliteit tot stand brengen. Het programma ‘Duurzame Energie’ loopt van 2009 tot en met 2011 en geeft een doorkijk naar 2020.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.