Energiesector onderzoekt haalbaarheid energiehubs

donderdag 24 maart 2022

Een consortium van dertien marktpartijen en kennisinstellingen startte begin februari een project om energiehubs in de praktijk te ontwikkelen en testen, waardoor de energietransitie goedkoper en sneller moet gaan verlopen. Het project, EIGEN genaamd, duurt vier jaar.

EIGEN staat voor Energiehubs voor Integraties van Grootschalige Hernieuwbare Energie in Nederland. De focus ligt op het gestandaardiseerd opleveren van energiehubs op bedrijventerreinen, vertelt projectleider en consultant bij netbeheerder Liander Frits Wattjes. “Nederland heeft de ambitie om in 2050 een CO2-neutraal elektriciteitssysteem te hebben. Daarvoor moeten we nog veel mijlpalen behalen.”

Tijdens het onderzoek werkt een consortium van dertien partijen nauw samen om vier probleemdomeinen te onderzoeken. Zowel op technisch, financieel, organisatorisch en regulatoir gebied liggen er kansen en uitdagingen. “De grootste uitdaging is denk ik om samenhang tussen alle blokjes te vinden. Samenwerking is essentieel, maar niet alle duurzaamheidsagenda’s van betrokken stakeholders lopen gelijk.”

Ook worden gedurende het onderzoek een aantal bestaande projecten onderzocht: dat gaat om gidsprojecten, haalbaarheidsprojecten en nieuwe (nu nog niet bestaande) pilotprojecten. Aan de hand hiervan wil het EIGEN-consortium de komende vier jaar allereerst een blauwdruk en toolbox ontwikkelen en vervolgens op bovengenoemde pilots gaan toetsen.

Over EIGEN

EIGEN wordt gefinancierd met een subsidie vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) voor innovaties rond hernieuwbare energie. In het project werkt Alliander samen met Sunrock Development, Ventolines, Recoy, SemperPower, PARKnCHARGE Opco, stichting ElaadNL, Over Morgen, Connectr – Energy innovation, University of Twente, TNO, stichting Saxion en Shared Energy Platform Holding.

Frits Wattjes vertelde over de lancering van het project EIGEN tijdens de Kennistafel Energiehubs, die Stevin Technology Consultants en Acquire Publishing op 17 februari organiseerden.
 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.