Enorm tekort aan laadpalen dreigt in Europa

dinsdag 10 juli 2018
timer 2 min
Er dreigt een enorm tekort aan laadpalen in Europa. Niet alleen zijn het er veel te weinig, bovendien zijn ze ongelijk over de landen in Europa verdeeld. De European Automobile Manufacturers Association (ACEA) trekt nu aan de bel en schetst een dramatisch beeld. Volgens de ACEA moet er serieus gewerkt worden aan de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s.

Daarbij gaat het allereerst om de absolute aantallen. Daar waar naar schatting in 2025 in Europa 2 miljoen laadpalen nodig zijn, staat de teller nu op het continent in 2018 pas op 100.000. Maar dat is nog niet alles, want zoals op de interactieve landkaart van de ACEA te zien is, bevindt maar liefst 76 procent zich in vier landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland

Nederland is binnen dit viertal met 28 procent (32.875) de trotse koploper, gevolgd door Duitsland met 22 procent (25.241), Frankrijk met 14 procent (16.311) en het Verenigd Koninkrijk met 12 procent (14.256). De  76 procent van de laadpalen staat in schril contrast met de oppervlakte. Gezamenlijk bedraagt die 27 procent van het Europees gebied. Tegelijkertijd heeft Roemenië, een land zes maal zo groot als Nederland, met 114 laadpalen slechts 0,1 procent van het totaal aantal laadpalen.

Politiek

De scheefgroei en achterstand in het aantal laadpalen steekt de ACEA des te meer, omdat de politiek volgens hen prachtige ideeën heeft over klimaatdoelstellingen en milieumaatregelen, maar geen flauw benul heeft over de realiseerbaarheid, wanneer de daad niet bij het woord gevoegd wordt.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.