EU geeft 62 miljoen voor Nederlandse infrastructuur

vrijdag 17 juli 2020

Nederland krijgt dit jaar 62 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie voor infrastructuurprojecten. Dit bedrag komt vanuit het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T).

Voor de aanleg van overnachtingsplaatsen voor binnenvaartschepen langs de Waal wordt 11,4 miljoen euro vrijgemaakt en voor beveiligde truckparkeerplaatsen 6,5 miljoen euro. Aan het spoor bij Amersfoort worden voor 8 miljoen euro aanpassingen gedaan, om het spoorgoederenvervoer te verbeteren. Bij het Theemswegtracé in de Rotterdamse haven wordt voor 8,7 miljoen euro aan verbouwingen gerealiseerd.
 
In totaal krijgen komt 82 miljoen euro subsidie beschikbaar voor 11 projecten waar Nederlandse partijen bij betrokken zijn, waarvan 62 miljoen rechtstreeks naar weg-, spoor- en waterprojecten gaat. De subsidie kan, met instemming van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, bij de Europese Commissie worden aangevraagd door overheden en bedrijven.

Overnachtingsplaatsen binnenvaart

Nederland sleepte 11,4 miljoen euro subsidie in de wacht om 50 overnachtingsplaatsen voor de binnenvaart aan te leggen. De aanlegplaatsen verschijnen aan de oevers van de Waal bij Spijk op de grens tussen Nederland en Duitsland. De overnachtingsplaatsen krijgen een maximale lengte van 135 meter. Ook komen er speciale ligplaatsen voor grote schepen met duwbakken en voor schepen met gevaarlijke stoffen.

Spoor bij Amersfoort

Om het spoor bij Amersfoort te verbeteren krijgt spoorbeheerder Prorail 8 miljoen euro subsidie. Met het geld wordt het spoor aan de oostzijde van station Amersfoort aangepast om het personen- en goederenvervoer met de trein beter te laten doorstromen. 

Rotterdamse haven

Aan de werkzaamheden aan het Theemswegtracé in het Rotterdamse havengebied draagt Brussel 8,7 miljoen euro bij. Het Havenbedrijf Rotterdam bouwt met het beschikbare geld onder meer spoorbruggen voor een betere verbinding tussen de haven en het Europese achterland. Met de bruggen hebben treinen geen vertraging meer door de Calandbrug bij Rozenburg die meerdere keren per dag open staat om schepen door te laten.

Truckparkings

Voor de aanleg van vijf beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens komt 6,5 miljoen euro beschikbaar. Met het geld worden 1600 parkeerplekken met voorzieningen voor chauffeurs aangelegd langs belangrijke snelwegen voor het goederenvervoer van en naar de Rotterdamse haven.

 De truckparkings komen langs de A15 bij Ridderkerk, de A16 bij Moerdijk, de A67 bij Maasbree, de A76 bij Bocholtz en bij de haven van Vlissingen. Het is voor het tweede jaar dat minister Van Nieuwenhuizen en de bestuurders van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg en Zeeland succesvol geld ophalen in Brussel voor beveiligde truckparkings. Vorig jaar ging het om een bedrag van 4 miljoen euro.
 

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden