Eurocommissaris Timmermans pleit voor Europees ticketingsysteem openbaar vervoer

donderdag 22 september 2022

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, wil dat de Europese spoorwegbedrijven samen binnen drie maanden een ticketingsysteem lanceren. Als dat niet gebeurt, dringt de Europese Commissie een boekingsapp op. “Ik ben het spuugzat.”

Dat zegt Timmermans in gesprek met BNR Nieuwsradio. Een dergelijke app moet voor alle treinreizigers makkelijk toegankelijk zijn. Timmermans zegt klaar te zijn met de gefragmenteerde ticketinformatie, omdat de spoorwereld behoorlijk nationaal en protectionistisch is ingestoken.

Zonder problemen de grens over

“In Zuid-Limburg hebben ze geprobeerd een rondje door drie landen te organiseren. Er lag altijd wel een land dwars omdat het bang was zijn positie te verliezen”, doelt de Limburgse politicus op de Drielandentrein. “En waarom rijdt er nog altijd geen Intercity naar Aken? Daar kan je onmiddellijk op de Thalys overstappen en ben je drie uur later in Parijs.” Overigens heeft NS wel plannen om vanaf 2025 een IC Den Haag – Aken te laten rijden.

“Maar als we wachten tot wat ze nationaal beslissen”, stelt Timmermans, “dan vertragen we het proces van integratie over de grens heen. Mijn doel is ervoor te zorgen dat het voor Nederlanders zonder problemen mogelijk is om een kaartje over de grens te kopen. Dan gaat men op afstanden tot 800 km, tot en met Zuid-Frankrijk, liever met de trein dan het vliegtuig. Dat moeten we in Europa stimuleren.”

Makkelijker maken voor reizigers

Volgens Timmermans is het evident dat reizigers graag met de internationale trein willen reizen. “De nachttreinen komen langzaam terug en die zijn nu volgeboekt. Maar we moeten wel de capaciteit uitbreiden.” Hij noemt Zwitserland en Oostenrijk als goede voorbeelden, die laten zien dat het kan. “Laten we ons door hen inspireren. De mensen willen graag, maar dan moet je het ze wel makkelijker maken dan we nu doen.”

 

Frans Timmermans tijdens de internationale Klimaatweek COP26 © ProRail

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

De plek of manier vinden om het kaartje te kopen of de reis anderszins te betalen is tegenwoordig een ingewikkelde opgave.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.