Europa eist aanpassing 10.000 Nederlandse bruggen
woensdag 15 februari 2017
timer 2 min

Een Europese regel schrijft voor dat gemeentelijke bruggen bestand moeten zijn tegen de hoogste verkeersbelasting op rijkswegen. Binnen steden kennen ze vaak een veel lagere belasting: 10.000 stuks in totaal.

Bij de vertaling van de Europese regels heeft de zwaarst belaste brug in Nederland model gestaan voor hoe stevig een veilige brug moet zijn: de Moerdijkbrug in Rotterdam. Volgens Rotterdamse deskundigen is het geldverspilling.

Rotterdamse visie

Omdat er 253 stadsbruggen van klasse-30 en klasse-45 zijn, van verschillende materialen, pleit wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) voor maatwerk: “Alleen al voor Rotterdam gaat het voor de komende jaren om honderden miljoenen euro’s weggegooid geld. Voor mij reden om bij minister Plasterk aan te dringen op een nieuwe Nederlandse norm voor stadsbruggen, waarbij uiteraard de veiligheid van de weggebruikers niet in het geding komt."

Landelijke norm, landelijke kosten
De huidige regelgeving is met de introductie van het Bouwbesluit 2012 in werking getreden en is het gevolg van de landelijke vertaling van de NEN-EN-1990 de zgn. Eurocodes door de Rijksoverheid.

TNO, Rijkswaterstaat, provincies, gemeente Rotterdam en andere grote gemeenten maken zich daarom hard voor betere richtlijnen. Maar om tot eenduidige normen te komen, is onderzoek nodig. Niet voor elke brug, maar voor een representatieve doorsnede van de wegen moet een grote hoeveelheid metingen worden verricht. Door de hoge kosten en de benodigde kennis en apparatuur kan zo’n programma nooit door decentrale overheden alleen worden opgezet.

Onderzoek minister
Stef Blok, voormalig Minister van Wonen en Rijksdienst, heeft een verkennend onderzoek laten uitvoeren naar de toepassing van de bouwregelgeving bij de beoordeling van stadsbruggen door gemeenten.

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden