Europees onderzoek naar nieuwe generatie zonnewegdek

donderdag 18 november 2021

Met het concept SolaRoad werkt TNO aan technieken waarbij zonnecellen zijn verwerkt in de weg, waarmee het in de toekomst een rol kan spelen in het op grote schaal opwekken van zonne-energie. Na succesvolle proeven met fietspaden en wegen in eigen land, werken Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nu samen met Belgische en Duitse partners in het Europese project ‘Rolling Solar’.

Het doel is om daarmee het zogeheten zonnewegdek verder te optimaliseren. Momenteel wordt er op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen uitgebreid getest om de integratie van zonne-energie in de infrastructuur te versnellen.

10% van de elektriciteitsbehoefte

De drie landen hebben samen meer dan een miljoen kilometer aan wegen, waardoor het aantrekkelijk is om deze, waar mogelijk, uit te rusten met zonnecellen voor het opwekken van duurzame energie. TNO berekende al eerder dat het bedekken van geschikte delen van de 140.000 kilometer wegen in Nederland voldoende is om in meer dan tien procent van de elektriciteitsbehoefte te voorzien.

SolaRoad-directeur Arian de Bondt: "In Nederland ligt ongeveer 35.000 kilometer fietspad. Als je daar zonnecellen in verwerkt, kun je jaarlijks zo’n vijftien terawattuur aan elektriciteit opwekken. Daarmee voorkom je zo'n vijf miljoen ton aan CO2-uitstoot.”

Het door TNO geïnitieerde consortium deed eerder proeven met fietspaden in Krommenie (2014), Blauwestad (2017), Haaksbergen (2018), Geldermalsen (2021) en drie locaties in Frankrijk. Inmiddels heeft SolaRoad het concept toegepast op een fietspad tussen Utrecht en Hilversum over een lengte van ruim 300 meter, waarmee dat het langste zonnefietspad ter wereld is. Testen moeten uitwijzen of de opbrengst verbeterd kan worden en hoeveel onderhoud het wegdek over een periode van zeven jaar vergt.

Aantrekkelijke optie

“We richten ons voorlopig vooral op het perfectioneren van de toepassing in fietspaden. Dankzij de vooruitgang die we met SolaRoad hebben geboekt leveren die per vierkante meter inmiddels zo’n 120 kilowattuur per jaar aan duurzame elektriciteit op. Wegbeheerders kunnen daar bijvoorbeeld de openbare verlichting mee voeden en ook ligt de aanleg van oplaadpunten voor de hand", aldus Arian de Bondt.

Rolling Solar

Rolling Solar is een project van het Interreg-programma Euregio Maas-Rijn en wordt gecoördineerd door TNO. Het wil door kennisdeling samenwerking op dit gebied tussen landen stimuleren. Dat moet uiteindelijk resulteren in grootschalige opwekking van duurzame elektriciteit.

TNO-expert Ando Kuypers: "In Nederland, maar ook vanuit Europa, is er steeds meer belangstelling van wegbeheerders en overheden om de infrastructuur ook te gebruiken voor opwekking van groene elektriciteit. Als TNO hebben we al proeven gedaan met Rijkswaterstaat en ProRail om geluidsschermen van zonnecellen te voorzien. De technologie is ontwikkeld, het gaat er nu om alles kosteneffectief en robuust te maken. Het past perfect in de energietransitie én creëert nieuwe bedrijvigheid."

In het project werken SolaRoad en TNO samen met een groot aantal partijen. Het gaat er uiteindelijk om dat fabrikanten en constructiebedrijven in staat zijn om op een kosteneffectieve manier zonnewegdek te produceren en aan te brengen.

Europees onderzoek naar nieuwe generatie zonnewegdek
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.