Europese aanbesteding Rijkswaterstaat voor slimme laadpunten op zonne-energie

dinsdag 11 mei 2021

Rijkswaterstaat is begonnen met een Europese aanbesteding voor het realiseren van 400 laadpalen en 77 energiemanagementsystemen en zonnepanelen op gebouwen. Rijkswaterstaat moet in 2030 volledig energieneutraal zijn. 

Vanaf 2028 moeten alle voertuigen van Rijkswaterstaat energieneutraal zijn. Dat kan batterij-elektrisch zijn of waterstof-elektrisch. In 2022 wil Rijkswaterstaat de helft van het wagenpark al electrificeren. Het kabinet heeft daarnaast besloten dat alle gebouwen van de Rijksoverheid voorzien moeten worden van van zonnepanelen. 

Rijkswaterstaat wil investeren in het uitbreiden van laadcapaciteit op kantoorlocaties, zowel voor eigen personeel als voor bezoekers. Door deze investering te combineren met de investeringen in zonnepanelen is er minder noodzaak tot het verzwaren van de netaansluitingen. De laadpalen, zonnepanelen en de energiemanagementsystemen moeten als een coherent systeem gaan functioneren. 

Het energiemanagementsysteem moet slim genoeg zijn op te kijken naar de productie van zonne-energie, en de aansturing van de laadpalen daar op aanpassen.

De aanbesteding omvat naast realisatie ook beheer en onderhoud. De verwachte omvang van de aanbesteding is de levering, installatie, onderhoud en beheer van 400 (AC)-laadpalen, 77 energiemanagementsystemen en zonnepaneelsystemen aan de hand van een taakstellend budget van 1 miljoen euro exclusief btw.

-
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.