Europese Commissie stond te soepele dieselnorm toe

vrijdag 14 december 2018
timer 2 min
De Europese Commissie heeft onder druk te soepele dieselnormen in steden toegestaan. Hierop stapten Madrid, Parijs en Brussel naar de rechter. Zij werden in het gelijk gesteld: de Commissie moet binnen een jaar de normen hebben versoepeld.

De zaak draait om het verschil tussen uitstoottesten op de weg en in een laboratorium, schrijft NOS. Zo bleken auto's van onder meer Fiat en Volkswagen te slagen voor de laboratoriumtest, door daar sjoemelsoftware te gebruiken. De software liet auto's in het laboratorium veel schoner presteren dan op de weg.

Andere tests

Hierop besloot de Europese Commissie versnelde tests uit te laten voeren die uitgaan van de werkelijke prestaties op de weg. Veel auto's zouden bij lange na niet door deze test heen komen wanneer daarbij dezelfde strenge normen werden gehanteerd als in het lab. De Europese Commissie bezweek onder hoge druk en besloot hierop veel meer uitstoot toe te staan. 

De Europese rechter heeft nu besloten dat de Europese Commissie deze normen nooit had mogen versoepelen. Steden die te kampen hebben met een slechte luchtkwaliteit, gaan hierdoor alleen maar verder achteruit. Alle inspanningen die de steden doen om de luchtkwaliteit te verbeteren, worden door deze soepele normen teniet gedaan. De rechter eist dat de Commissie binnen een jaar met nieuwe, strengere normen komt. Steden zijn daarmee echter nog niet volledig van het probleem af. De auto's die onder de soepele normen zijn goedgekeurd, mogen gewoon blijven rijden. 

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden